NOVICE ObO SD Velenje

Andreja Katič - čestitke ob našem prazniku, 8. marcu

0 Komentarji
1519
8-03-2015

Prvi mednarodni dan žena so na Slovenskem praznovali leta 1913. V 21. stoletju si je težko predstavljati, da ženske niso smele sodelovati pri političnem odločanju ali pa se vpisovati na vse študijske programe. Mnogim znanim ženskam in njihovi volji ter vztrajnosti se lahko zahvalimo, da so se porušile stereotipne predstave o tem, "naj žena skrbi le za dom, javno življenje pa prepusti moškim". V zadnjih 150 letih, odkar so prvič začeli govoriti o ženski volilni pravici, pa do danes se je ogromno spremenilo.

Tako je iz leta v leto čutiti, da mednarodni dan žensk izgublja na pomenu. Videti je namreč, da je enakopravnost dosežena. A podatki, - žal -, kažejo drugačno sliko.
Po podatkih, ki sem jih zasledila - ženske v Sloveniji v povprečju zaslužijo 4,4 % manj. Kar pomeni, da Slovenke za isto plačilo delajo isto delo 16 dni brezplačno. Poleg tega so bolj izpostavljene različnim oblikam nasilja, tveganju za nastanek revščine, še zlasti starejše. S takšno stopnjo napredka bomo potrebovali več desetletij, da bomo dosegli pravično porazdelitev ekonomske moči in odgovornosti med ženske in moške.

20. maja 1911 je bil v častniku "Slovenska gospodinja" objavljen članek: "Ženske in volilna pravica". Dovolite, da citiram odlomek:
"Danes nimajo pravico voliti ali voljeni biti ljudje pod kuratelo, berači, tatovi, goljufi, blazniki, kaznovani nepoboljšljivi pijanci in - me ženske. Torej nas imajo za enakopravne ali enako brezpravne v isti vrsti z zločinci, berači, alkoholiki in norci!
A še čudimo se ne preveč, da se z nami postopa tako, ker je še na tisoče žensk, ki so s tem ravnanjem čisto zadovoljne, ki jih ni nič sram, da se postopa ž njimi, kakor se postopa le še z lopovi, z norci in žganjarji; na tisoče je še med nami žensk, ki ne čutijo v tem nobenega ponižanja in žaljenja ter se zato za svojo volilno pravico sploh nič ne brigajo. Te ženske so nam, izobraženim in na svoje delo ter na svojo državljansko ceno ponosnim ženskam, v največjo sramoto in v največjo škodo. Podučujmo jih in odpirajmo jim popolnoma slepe oči!
Zakaj moramo zahtevati, da smemo ženske javno osebno voliti in biti izvoljene v vse zbornice, občinske zastope in v odbore vseh društev?
Zato, ker je ženska državljanka kakor moški;
-  ker mora ženska vršiti vse ukaze postav in je ravno tako kaznovana kakor moški, ako se proti zakonom pregreši;
-  zato ker mora ženska plačevati osobni ali obrtni davek ter vse doklade, kakor moški;
-  zato ker ženska ni sužnja, ampak svoboden človek, ki zna sama misliti in delati ter sama odločati;
-  zato ker morejo ženske povsod pametno svetovati, saj so kot gospodinje najbolje izurjene; v kulturnih in dobrodelnih ozirih imajo baš ženske najboljši vpogled v vse potrebe naroda;
-  ženske morajo pomagati ženskam, svojim sestram, trpečim pod dosedanjimi zakoni in navadami;
-  zato ker tvorijo ženske ogromno število posestnic, delavk, obrtnic, učiteljic, umetnic, uradnic in kulturnih poslovalk,
ter je torej samorazumljivo, da zaslužijo biti ženske svobodne in enakopravne."

V tridesetih letih 20. stoletja je nastopila gospodarska kriza. Ženske so postale prve žrtve zaostrenih finančnih razmer. Najprej niso več zaposlovali žensk v javni upravi. Nato so jih začeli odpuščati, čeprav je tudi takrat veljal zakon, po katerem so bile ženske in moški enakopravni. Recesija pa je vplivala tudi na to, da so moški izgubili službo v dobro plačanih poklicih v industriji. Začeli so zaposlovati ženske na črno ali za precej manjšo plačo, kot so jo prej dobivali moški kolegi.
Evropska unija se je z Amsterdamsko pogodbo v letu 1999 zavezala, da bo uveljavljala in spodbujala enakost moških in žensk ter si prizadevala odpravljati neenakost v vseh svojih aktivnostih in politikah. V Sloveniji smo v letu 2002 sprejeli Zakon o enakih možnostih žensk in moških.

Kaj pa v naši občini?
Občinski svet Mestne občine Velenje je kot eden izmed prvih v letu 2007 sprejel akcijski načrt za enake možnosti. Znani smo po projektih, ki presegajo zakonsko določene naloge in zagotavljajo boljše pogoje občankam in občanom, zlasti ranljivim skupinam – otrokom, invalidom, starejšim in ženskam.
Brezplačnega pravnega svetovanja se je v lanskem letu udeležilo preko 1.200 oseb, od tega je bilo 60% žensk. V Velenju ima društvo za pomoč žrtvam nasilja v družini in drugih kaznivih dejanj Beli obroč dislocirano enoto. V letu 2009 ustanovljen odbor za pomoč občankam in občanom usklajuje dobrodelne aktivnosti. Iz občinskega proračuna namenjamo enkratne denarne pomoči. Varna hiša deluje od leta 2002. V Velenju smo s svojimi aktivnostmi za starejše priznani kot vzorčni model "starosti prijaznega mesta". Smo tudi "Otrokom prijazno Unicefovo mesto".
Za pripravo in izvajanje projektov so potrebni nadpovprečno angažirani ljudje. Posameznice in posamezniki, ki delujejo v krajevnih skupnostih in mestnih četrtih, v raznih društvih in klubih, prostovoljke in prostovoljci. Naj se jim na tem mestu zahvalim za njihov doprinos.

Kaj pa v prihodnje?
Slovenke so po nekaterih evropskih raziskavah v vrhu po zaposlenosti žensk s predšolskimi otroki in po številu ur, ki jih ob tem porabijo za gospodinjsko delo. Tukaj je težava. Ženske so ujete v ideologijo "supermam". Delo opravljajo tako doma kot v službi. Delodajalci se zavedajo, da bodo ženske z otroki v določenih situacijah sprejele drugačne odločitve kot moški. To vpliva tudi na postavljanje žensk na najvišje položaje.
Slovenska družba je po raziskavah zelo nestrpna družba. Mačizem se ohranja. Če se samo spomnimo vseh govorov v parlamentu v zadnjih letih...
In sedaj, ko kriza ne pojenja, se dogodki iz zgodovine ponavljajo…

V mesecu marcu je priložnost, da se spomnimo, da nekaterih pravic še nekaj desetletij nazaj nismo imele. Boj za pravice žensk pravzaprav ni končan. Enakost spolov na trgu dela in na vodstvenih položajih, enako plačilo za enako delo…
Ženske se ne borimo za posebne privilegije, temveč za to, da bi bile tudi v pravicah izenačene z moškimi. Ko bodo te pravice samoumevne, takrat si bomo lahko oddahnile. Ko tudi me ne bomo pomislile na to, da moramo biti partnerju posebej hvaležne, ker je namesto nas zlikal perilo?! Opravil je samo svojo polovico dela.

Naj vam ob tej priložnosti - vsem vam v čast - izrečem čestitke ob našem prazniku8. marcu. Za boljšo prihodnost bomo potrebovali prav vsako "super žensko". Hvala vam!

0.0
Zadnja posodobitev: 26. oktober, 2016
Sorodne Novice: Andreja Katič: Čestitke ob državnem prazniku, dnevu Rudolfa Maistra Iskrene čestitke ob 3. juliju, rudarskem prazniku Iskrene čestitke ob dnevu državnosti! Andreja Katič: Dan zmage, ko je okupatorska vojska kapitulirala pred slovenskimi partizani Čestitke ob državnem prazniku - dnevu upora proti okupatorju! Čestitke ob 3. juliju, rudarskem prazniku! Ministrica Katič: "Novela zakona o kazenskem postopku uveljavlja pravno in pravično državo za vse." Čestitke ob dnevu žena! Kongres SD izvolil novo vodstvo stranke, podpredsednica postala Andreja Katič Iskrene čestitke ob prazniku Mestne občine Velenje!​
8. marec Dan žena

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen..

19-06-2020
Pozdravljeni! Potrebujete kredit? Na voljo smo vam,…
2-04-2020
Tukaj je analiza cen za razkuževanje večstanovanjskih…
8-03-2018
Zanima me če še je kakšna možnost da vam je ostalo…
5-09-2017
12-01-2017