NOVICE ObO SD Velenje

Andreja Katič o nujnosti preprečevanja črnih gradenj

0 Komentarji
1050
24-02-2015

Poslanka Andreja Katič, se je udeležila 9. nujne seje Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor dne 24. februarja 2015. 

Govor poslanke Andreje Katič na 9. nujni seji Odbora za infrastrukturo, na katerem so obravnavali PREDLOG ZAKONA O SPREMEMBI ZAKONA O GRADITVI OBJEKTOV:

Jaz mislim, da imamo danes pred sabo v bistvu samo dve odločitvi. Ali porušimo vse te objekte za katere je tudi dobro napisano mnenje Komisije za lokalno samoupravo in regionalnega razvoja Državnega sveta. Govorimo o 3.000 objektih, ki so že v proceduri inšpektorata za okolje in prostor, 6.000 za del v kateri se še vodi postopek in kolikor je navedeno za 1.200 primerov bi v bistvu lahko šli že rušiti. Ali pa seveda spremenimo, podaljšamo ta rok, sprejmemo ta zakon in v tem času oziroma čim hitreje spremenimo tudi zakonodajo tako, da v bistvu se lahko legalizirajo tiste nedovoljene gradnje, ki bi se lahko danes v tem trenutku gradile tudi legalno oziroma tudi tiste nedovoljene gradnje za katere bodo občine v tem času sprejele spremembe prostorskih aktov tako, da bodo potem lahko dobile tudi vsa potrebna dovoljenja in se legalizirale.

Zdaj, zelo nepriljubljeno je, ko govorimo o nelegalnih gradnjah na eni strani, po drugi strani pa vemo koliko investitorjev se pa vseeno muči s tem, da pridobi vse papirje zato, da gradi objekte tako, kot je skladno z zakonodajo tudi potrebno. Pa je mogoče dobro vseeno, da pogledamo, da imamo res različne primere v praksi in da je skoraj nemogoče zakonodajo napisati tako, da bo vedno upoštevalo vse primere, ki se potem v praksi pojavijo.

Da imamo zelo trdo, togo in neprimerljivo zakonodajo na področju graditve objektov v primerjavi z drugimi državami v Evropski uniji. Da imamo primere, ko se v bistvu v enem nelegalnem objektu živi že recimo tretja generacija, da je bila to nekoč neka majhna hiška, ki se jo potem pač nekako gradili zaradi tega, ker drugače niso mogli rešiti svojega stanovanjskega problema. Da imamo odstope od gradbene dokumentacije tudi zaradi tega, ker se je pri sami gradnji ugotovilo recimo, da je teren takšen, da je potrebno hišo malce zamakniti, pa potem v bistvu investitor ni šel več spreminjati tudi papirjev ali pa samo za par centimetrov so spremenili gradnjo na terenu, pa je to v bistvu nedovoljena gradnja.

Včasih se tisti strokovnjaki, ki se ukvarjajo s tem, pošalijo, da je vprašanje, če je sploh katerikoli objekt v Sloveniji zgrajen popolnoma skladno s projekti. Ampak mislim, da tem ne toliko tega, da bi ljudje želeli kršiti zakonodajo in projekte ampak, da imamo zakonodajo zelo otežkočeno, neživljenjsko in da neka minimalna odstopanja od projektov potem pri sami gradnji pa bi le morala biti tudi upoštevana v bistvu dovoljenja. Da imamo tudi primere, kot je bilo povedano pred mano, da so bili to neki vikendi ali zidanice, ki so potem nekako prerastle v stanovanjske objekte zaradi tega, ker pač ljudje drugače niso mogli reševati svojih stanovanjskih primerov.

Da imamo pa seveda tudi luksuzne objekte katerih zgodb pa spremljamo po televiziji in največji problem ni samo v tem, da govorimo danes ali je smiselno podaljšati ta rok ali ne ampak predvsem v tem, da mora ministrstvo res vložiti vse napore, da pripravi konkretne spremembe zakonodaje, ki bodo v bodoče preprečevale črno gradnjo ampak predvsem na takšen način, da bo zakonodaja tako življenjska, da bo omogočila vsem, da gradijo legalno. Se pravi, mogoče tudi na tej strani, ko imamo na eni strani prostorske akte občin, na drugi strani prostorske akte občin, na drugi strani pa tiste, ki izdajajo gradbeno dovoljenje, da se to ali združi ali nekako poveže, da so ti postopki bolj življenjski, predvsem pa da so bolj učinkoviti in bolj kratki, s tem so tudi cenejši.

Se pravi, tudi za vse te projekte, za ta soglasja ni potrebno izgubljati ne toliko časa, ne toliko energije, predvsem pa ne toliko sredstev ampak, da se ta sredstva raje vložijo potem v kvaliteto bivanjskih okolij. Jaz mislim, da ni dvoma, vsaj z moje strani danes tukaj ne, da se ta akt sprejme, predvsem pa veliko uspehov želim vsem strokovnjakom, ki jih bodo potem pripravljali z zakonodajo in verjamem, da se bomo tudi tukaj mi poslanke in poslanci vključili v to, da bomo spremljali to, da bo res ta zakonodaja življenjska, predvsem pa tudi primerljiva z drugimi evropskimi državami.

0.0
Zadnja posodobitev: 06. marec, 2015
Sorodne Novice: Andreja Katič: Čestitke ob državnem prazniku, dnevu Rudolfa Maistra Andreja Katič: Dan zmage, ko je okupatorska vojska kapitulirala pred slovenskimi partizani Ministrica Katič: "Novela zakona o kazenskem postopku uveljavlja pravno in pravično državo za vse." Kongres SD izvolil novo vodstvo stranke, podpredsednica postala Andreja Katič [NAPOVED] Predstavitev Andreje Katič, Jana Škoberneta in Aleksandre Vasiljević na VTV televiziji Predstavitev Andreje Katič - Cankarjeva ulica, ob 18. uri Predstavitev Andreje Katič - Kardeljev trg, ob 17. uri Predstavitev Andreje Katič in Jana Škoberneta - ploščad ob Kidričevi cesti (nasproti Tržnice) Andreja Katič slavnostna govornica na slovesnosti ob odkritju spominskega obeležja v Šoštanju Predstavitev Andreje Katič - Šalek, ob 18. uri
Andreja Katič črne gradnje Državni zbor SD

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen..

19-06-2020
Pozdravljeni! Potrebujete kredit? Na voljo smo vam,…
2-04-2020
Tukaj je analiza cen za razkuževanje večstanovanjskih…
8-03-2018
Zanima me če še je kakšna možnost da vam je ostalo…
5-09-2017
12-01-2017