NOVICE ObO SD Velenje

Andreja Katič o Predlogu sklepa o nedopustnosti razpisa zakonodajnega referenduma ...

0 Komentarji
1069
31-03-2015

Splošna razprava o Predlogu sklepa o nedopustnosti razpisa zakonodajnega referenduma o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih

ANDREJA KATIČ (PS SD): Hvala, predsedujoči. Razmišljala sem kaj povedati o tej temi, o čem razpravljati, kako razpravljati. Kako razpravljati leta 2015 o tem, da si vsi zaslužimo enake pravice, o nečem kar bi moralo biti samoumevno. Spoštujem različna mnenja. Marsikaj je bilo danes tukaj že povedano. Spoštujem tudi tista mnenja, ki žalijo. Ljudje se pač različno obnašamo. Tudi za to imamo dva ušesa, da gre pri enem notri, pri drugem ven, kar je tudi danes pri meni tako bilo. Lahko me prizadene samo tisto mnenje, ki ga izreče tisti, ki ga imam na nek način rada, ki ga cenim, ki ga spoštujem.

            Par let nazaj pri sprejemanju družinskega zakonika smo bili nekako zaradi tega, da bi dosegli širšo podporo javnosti prisiljeni oziroma smo sklepali kompromise. Sama se s tem nisem strinjala, vendar sem bila takrat v drugačni vlogi. Pa smo bili vseeno priča popolnoma enakim navedbam, enakim akcijam skoraj enakih, istih avtorjev kot sedaj. Zato tudi danes ne verjamem iskrenosti, da želite urediti pravice istospolnih skupnosti nekateri, kot to zatrjujete. Sama sebe pri tem, kako odločati, vprašam samo preprosto: kaj si želim za svoje najbližje, za svojega otroka? In odgovor je prav tako preprost. Želim si, da živi v družbi kjer imajo vsi enake pravice.

            Če samo pogledamo nekoliko mednarodno primerjavo, kjer vse priznavajo poroko. V Evropi: v Belgiji, Franciji, Danski, Islandiji, Luksemburgu, Nizozemski, Norveški, Portugalski, Španiji, Švedski, Veliki Britaniji. Malce širše: Argentina, Brazilija, Kanada, Nova Zelandija, Južna Afrika, Urugvaj, 37 zveznih držav Združenih držav Amerike. Pa vendar, če pogledamo našo zakonodajo, brez sprememb zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih je strokovna javnost ugotovila, da je več kot 70 zakonov diskriminatornih do istospolnih partnerjev. In če bi šli vsak zakon posebej spreminjati, da bi lahko to trajalo leta. Žal pa kljub temu sprejetemu zakonu ostane še ena diskriminacija, to je novela, ki je novela Zakona o zakonski zvezi ne odpravlja, to je določba Zakona o oploditvi z biomedicinsko pomočjo, ker je v njem izrecno določeno, da je oploditev dovoljenja samo moškemu in ženski, ki sta v zakonski zvezi in na tem mestu se ponovno zahvaljujem vsem, kolegicam in kolegom, ki so prispevali podpise za to, da smo lahko vložili na Ustavnem sodišču presojo za ustavno presojo. Sklep, ki je pred nami bom podprla. Podprla ga bom zato, ker v drugem tisočletju ne smemo več dopustiti stanje, v katerem vsi ne bomo imeli enakih pravic. Tudi zato, da me otrok, moj otrok ne bo vprašal, zakaj drugi človek, na primer sosed, prijatelj, nekdo na drugi strani dvorane nima enakih pravic. Hvala.

 

0.0
Zadnja posodobitev: 01. april, 2015
Sorodne Novice: Andreja Katič: Čestitke ob državnem prazniku, dnevu Rudolfa Maistra Andreja Katič: Dan zmage, ko je okupatorska vojska kapitulirala pred slovenskimi partizani Ministrica Katič: "Novela zakona o kazenskem postopku uveljavlja pravno in pravično državo za vse." Kongres SD izvolil novo vodstvo stranke, podpredsednica postala Andreja Katič Predstavitev Andreje Katič - Cankarjeva ulica, ob 18. uri [NAPOVED] Predstavitev Andreje Katič, Jana Škoberneta in Aleksandre Vasiljević na VTV televiziji Predstavitev Andreje Katič - Kardeljev trg, ob 17. uri Predstavitev Andreje Katič in Jana Škoberneta - ploščad ob Kidričevi cesti (nasproti Tržnice) Predstavitev Andreje Katič - Šalek, ob 18. uri Andreja Katič slavnostna govornica na slovesnosti ob odkritju spominskega obeležja v Šoštanju
Andreja Katič SD

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen..

19-06-2020
Pozdravljeni! Potrebujete kredit? Na voljo smo vam,…
2-04-2020
Tukaj je analiza cen za razkuževanje večstanovanjskih…
8-03-2018
Zanima me če še je kakšna možnost da vam je ostalo…
5-09-2017
12-01-2017