NOVICE ObO SD Velenje

Andreja Katič je postavila poslansko vprašanje ministrici za izobraževanje, znanost in šport

0 Komentarji
988
4-03-2015

Poslanka je na ministrico za za izobraževanje, znanost in šport dr. Stanko Setnikar Cankar naslovila poslansko vprašanje v zvezi s pritiski na avtonomno javno šolstvo.

Slovenska javna šola je utemeljena na predpostavkah strokovne avtonomnosti in ideološke nevtralnosti. Kot taka v javnosti uživa ustrezno visoko stopnjo zaupanja. V zadnjem obdobju pa se zdi, da so pritiski na avtonomno javno šolstvo, da se krepijo tudi zaradi krhke stabilnosti javnih financ na tem področju. Socialni demokrati menimo, da se je treba tovrstnim pritiskom najodločneje upreti ter sprejeti ukrepe za zaščito kakovosti in dostopnosti javne avtonomne šole. V nadaljevanju se bom dotaknila dveh primerov, ki smo jih poleg zahteve za 100% javno financiranje zasebnega, zaznali v preteklih mesecih.   

            Prvi primer je razpis za likovni natečaj, ki ga je na ravnateljice in ravnatelje slovenskih osnovnih šol naslovila politična skupina Evropska ljudska stranka, v sodelovanju z združenjem za vrednote slovenske osamosvojitve. Dopis je podpisala kar funkcionarka Slovenske demokratske stranke, v svetu mestne občine Ljubljana, nagrada za zmagovalce, mentorje in starše, pa je izlet v Bruselj k podpredsedniku Slovenske demokratske stranke.

            Drugi primer pa je zakrivila kar Vlada sama, ko je državnemu zboru posredovala predlog sprememb odloka o preoblikovanju Univerze v Ljubljani. Ta predvideva, da naj bi se Teološka fakulteta, da naj bi pridobila novo študijsko področje in sicer izobraževalne vede in izobraževanje učiteljev. Gre sicer za na videz majhen korak a ta je še eden v nizu mnogih, ko skuša določena verska organizacija stopiti v laični, svetovno nazorsko nevtralen prostor in s tem spodkopati načelo ločenosti cerkve in države, zapisano v 7. členu ustave Republike Slovenije.

Spoštovana ministrica, ne le, da smo priča postavljanju sistema zasebnega izobraževanja, ki naj se financira iz javnih sredstev, sočasno potekajo tudi poskusi, da se javno šolstvo bremeni politično in ideološko. Zato vas, spoštovana ministrica, sprašujem:

Kakšno je stališče Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport po vključevanju posamezne politične skupine v delo in program osnovne šole in kateri razlogi so vodili Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport pri pripravi predloga sprememb odloka o preoblikovanju Univerze v Ljubljani na način, da se v obstoječem sistemu učiteljev le to omogoči tudi teološki fakulteti?

 

Odgovor Dr. STANISLAVE SETNIKAR CANKAR na zastavljeno poslansko vprašanje

            Zahvaljujem se poslanki Andreji Katič za zastavljeno vprašanje. Naj v bistvu odgovorim po vrsti. Postavili ste dve vprašanji. Pri prvem vprašanju bi rekla, da je v zvezi s posegi političnih skupin v delu in korikul osnovne šole, podobno vprašanje mi je zastavil že gospod poslanec Danilo Anton Ranc, situacija popolnoma jasna. Vedno se poskuša ugotovili ali bi tovrstne pobude, primer ste navedle, lahko posegale v delo osnovne šole pri čemer zakon povezano z avtonomijo šolskega prostora popolnoma jasno opredeljuje kdaj in v katerih primerih so ti posegi mogoči, predvsem pa kdaj niso mogoči zaradi tega, ker bi jih lahko opredelili kot politično dejanje.

V odgovoru na vaše drugo vprašanje, kateri razlogi so vodili ministrstvo pri pripravi predloga sprememb odloka o preoblikovanju Univerze v Ljubljani na način, da so v obstoječem sistemu izobraževanja učiteljev le to omogoči tudi Teološki fakulteti pa moram poseči malo nazaj. Namreč iz dokumentacije izhaja, da je študijsko področje izobraževalne vede in izobraževanje učiteljev na Teološki fakulteti Univerza v Ljubljani dodala v svoj statut na seji senata 24. 5. 2011 in na seji Upravnega odbora 12. 5. 2011 čemur je pridobila soglasje vlade 29. 3. 2012. Vse daleč pred nastopom mandata te vlade. Univerza v Ljubljani je na Teološki fakulteti v letu 2012 pri Nacionalni agenciji Republike Slovenije za kakovost v visokem šolstvu akreditirala in pri ministrstvu razvit visokošolskih zavodov vpisala dvo predmeti pedagoški študijski program druge stopnje. Univerza v Ljubljani je v ta študijski program za katerega ste spraševali že razpisala v študijskem letu 2012/ 2013, enako tudi 2013/2014, 2014/2015 in tudi 2015/2016. V tem študijskem letu 2014/2015 je en študent ponovno vpisan v prvi letnik, pet študentov je vpisanih v drugi letnik, skupaj šest študentov. Drugi del tega študija ti študentje opravljajo na Filozofski fakulteti pri določenih predmetih. Torej s tem odlokom o spremembah in dopolnitvah odloka o preoblikovanje Univerze v Ljubljani, ki ga je izvedla ta vlada se poleg tega kar ste vi navedli spreminjajo še nekateri sedeži fakultet, spreminjajo še imena ulic in tako dalje. V tem konkretnem primeru pa samo dodajajo študijska področja, ki so bila kot sem poudarila že dodana in sicer na osnovi sklepa senata univerze, upravnega odbora univerze v letu 2011 in sklepa vlade v letu 2012. Torej sedaj gre za dokončno administrativno ureditev nečesa kar so organi univerze in predhodne vlade daleč pred to vlado že potrdile.

 

0.0
Zadnja posodobitev: 06. marec, 2015
Sorodne Novice: Andreja Katič: Čestitke ob državnem prazniku, dnevu Rudolfa Maistra Andreja Katič: Dan zmage, ko je okupatorska vojska kapitulirala pred slovenskimi partizani Svetniško vprašanje v zvezi s preplastitvijo ceste na relaciji Jurko-Podpečan Ministrica Katič: "Novela zakona o kazenskem postopku uveljavlja pravno in pravično državo za vse." [IZOBRAŽEVANJE] Kongres SD izvolil novo vodstvo stranke, podpredsednica postala Andreja Katič Predstavitev Andreje Katič - Cankarjeva ulica, ob 18. uri [NAPOVED] Predstavitev Andreje Katič, Jana Škoberneta in Aleksandre Vasiljević na VTV televiziji Turnir v odbojki na mivki in druženje z Janom Škobernetom v Športnem parku Šoštanj Predstavitev Andreje Katič - Kardeljev trg, ob 17. uri
Andreja Katič dr. Stanka Setnikar Cankar ministrica za izobraževanje poslansko vprašanje pritiski na avtonomno javno šolstvo znanost in šport

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen..

19-06-2020
Pozdravljeni! Potrebujete kredit? Na voljo smo vam,…
2-04-2020
Tukaj je analiza cen za razkuževanje večstanovanjskih…
8-03-2018
Zanima me če še je kakšna možnost da vam je ostalo…
5-09-2017
12-01-2017