NOVICE ObO SD Velenje

Andreja Katič v DZ

0 Komentarji
3541
31-10-2014

V ponedeljek, 27. oktobra 2014, so Poslansko skupino SD, na pobudo vodje poslanske skupine Matjaža Hana, obiskali novoizvoljeni župani iz vrst socialnih demokratov, ki sestavljajo Županski forum SD, ki ga vodi župan Bojan Kontič. 

V razpravi je bilo med drugim izpostavljeno, da se morajo poslanke in poslanci SD še posebej zavzemati za to, da ne zmanjšujejo sredstva lokalni samoupravi, saj bi to lahko ogrozilo tudi nemoteno izvajanje projektov, ki jih financira EU, zlasti kohezijskih projektov. Država je pristala na to, da se mora do konca leta 2017 urediti odvajanje in čiščenje odpadnih voda tudi na razpršenih območjih, ki se morajo v celoti financirati iz občinskih proračunov in država planiranih sredstev občinam ne more še zmanjševati. Prav tako so izpostavili pripravo projektov za novo finančno perspektivo. Občine je potrebno čim prej seznaniti, katera področja, kakšni projekti bodo lahko sofinancirani s strani EU tako, da občine ne pripravljajo projektov "na zalogo", če sofinanciranje določenih področij ne bo več možno. Srečanja se je udeležila tudi poslanka Andreja Katič.

V ponedeljek, 27. oktobra 2014 se je ob 17. uri na Brdu pri Kranju pričelo srečanje koalicijskega vrha, ki se ga je udeležila tudi poslanka Andreja Katič. Predsednik Vlade RS in ministri so po prvem mesecu dela vlade predstavili program dela za prihajajoče obdobje. Predsedujoči SD mag. Dejan Židan je v uvodu izpostavil tudi, da tako rebalans proračuna, kot proračun za leto 2015, ne sme posegati v socialne pravice in mora biti naravnan tako, da spodbuja nastanek novih delovnih mest. Po predstavljenih aktivnostih ocenjujemo, da bo delo v državnem zboru do konca letošnjega leta zahtevno, saj bo potrebno obravnavati spremembe vrste zakonov, ki bodo pomenili najprej kratkoročne učinke za proračun RS, posebej skrbno pa bo potrebno pripraviti in obravnavati temeljitejše spremembe zakonodaje, zlasti z vidika nadaljnjega razvoja RS, njenega konkurenčnejšega položaja v svetu, debirokratizacije ...

brdo_27.10

V torek, 28. oktobra 2014, se je poslanka Andreja Katič udeležila rednega sestanka Poslanske skupina SD. Poslanke in poslanci so obravnavali gradiva, ki so uvrščena na seje delovnih teles Državnega zbora ter se dogovorili o stališčih SD do aktualnih vprašanj.

V torek, 28. oktobra 2014, se je Katičeva, kot podpredsednica Državnega zbora, udeležila Upravnega odbora Obrtne zbornice Slovenije. Upravni odbor je podpredsednico seznanil z zahtevami in pričakovanji slovenskih obrtnikov glede nadaljnjega razvoja obrtništva. Predsednik 30.000 članske organizacije, Branko Meh, je opozoril, da dodatnih obremenitev gospodarstvo ne bo preneslo. Katičeva je pojasnila, da bo vlada do konca leta v DZ posredovala predvsem najnujnejše spremembe zakonodaje, v prihodnjem letu pa bodo sledila spremembe zakonov, ki bodo pomenile tudi strukturne reforme. Člane je pozvala, da naj se aktivno vključijo v pripravo zakonodaje in jih povabila v poslanske skupine. V razpravi so se dotaknili aktualnih tem: davčnih blagajn, boja proti sivi ekonomiji in birokraciji, razbremenitve stroškov plač, sodelovanja pri pripravi zakonov ...

V sredo, 29. oktobra 2014,  se je poslanka Andreja Katič udeležila 6. Izredne seje Državnega zbora. Poslanke in poslanci so se seznanili z odstopom ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo, njegove naloge bo začasno opravljal minister za finance ter z odstopom ministrice brez resorja, pristojne za razvoj, strateške projekte ter kohezijo, njene naloge bo začasno opravljal predsednik vlade.

6_izredna

V sredo, 29. oktobra 2014, se je poslanka Andreja Katič udeležila 2. Redne seje  Komisije za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti. Komisija je obravnavala 19. redno poročilo o delu Varuha človekovih pravic RS v letu 2014. Poročilo je predstavila varuhinja Vlasta Nussdorfer. Katičeva je v razpravi izrazila zaskrbljenost glede opozoril varuhinje, zlasti zaradi naraščanja revščine, tudi med otroci. Nesprejemljivo je opozorilo na predolgo čakanje na odločitve pristojnih institucij v upravnih postopkih, na kar lahko vlada vpliva tudi ob napovedani reorganizaciji javnega sektorja. Izpostavila je vlogo in odgovornost poslancev, da si vzamejo čas in temeljito preučijo zakone, ki so jim posredovani v sprejem pred njihovo potrditvijo. Kriza vedno najbolj prizadene najranljivejše, je poudarila Katičeva in zaskrbljujoča so opozorila varuhinje glede kršitev pravic delavcem. "Ker prihajam iz lokalne samouprave," je povedala Katičeva, "zaskrbljeno spremljam opozorila glede nepravilnih ravnanj nekaterih županov. Ampak na drugi strani imamo tudi primere dobrih praks. V Velenju so svetniki, na predlog župana,  soglasno sprejeli Strategijo razvoja socialnega varstva od 2014 do 2020." V nadaljevanju je podprla opozorilo varuhinje, da Slovenija mora dobiti tudi inštitucijo za varstvo in promocijo človekovih pravic, ki bi delovala na podlagi Pariških načel v zvezi s statusom
nacionalnih institucij, ki jih je potrdila OZN. Izpostavila je tudi, da je nesprejemljivo, da Slovenija ni ratificirala dveh pomembnih mednarodnih dokumentov s področja varstva človekovih pravic: Konvencije Sveta Evrope o preprečevanju nasilja nad ženskami in nasilja v družini ter o boju proti njima ter Izbirni protokol h Konvenciji o otrokovih pravicah glede postopka sporočanja kršitev. Izrazila je pričakovanje, da bo Vlada čim prej pripravila besedila o ratifikaciji in jih poslala v obravnavo Državnemu zboru.

2.seja

V sredo, 29. oktobra, se je poslanska skupina SD, vodja Matjaž Han, Andreja Katič ter Bojana Muršič sestala s predstavnikom in predsednikom Sindikata policistov Slovenije Zoranom Petrovičem.

V četrtek, 30. oktobra , je poslanka Andreja Katič kot podpredsednica nadomeščala predsednika DZ dr. Milana Brgleza.

Foto: DZ RS, PS SD
0.0
Zadnja posodobitev: 08. januar, 2015
Sorodne Novice: Mnenje Andreje Katič o prestrukturiranju regije in politiki pravičnega prehoda iz premogovništva Andreja Katič: "Zakaj sem se odločila, da ponovno kandidiram?" Kandidati SD SAŠA na državnozborskih volitvah bodo Andreja Katič, Janja Rednjak in Mark Molnar Andreja Katič: Čestitke ob državnem prazniku, dnevu Rudolfa Maistra Andreja Katič: Dan zmage, ko je okupatorska vojska kapitulirala pred slovenskimi partizani Ministrica Katič: "Novela zakona o kazenskem postopku uveljavlja pravno in pravično državo za vse." Kongres SD izvolil novo vodstvo stranke, podpredsednica postala Andreja Katič Predstavitev Andreje Katič - Cankarjeva ulica, ob 18. uri [NAPOVED] Predstavitev Andreje Katič, Jana Škoberneta in Aleksandre Vasiljević na VTV televiziji Predstavitev Andreje Katič - Kardeljev trg, ob 17. uri
Andreja Katič
19-06-2020
Pozdravljeni! Potrebujete kredit? Na voljo smo vam,…
2-04-2020
Tukaj je analiza cen za razkuževanje večstanovanjskih…
8-03-2018
Zanima me če še je kakšna možnost da vam je ostalo…
5-09-2017
12-01-2017