NOVICE ObO SD Velenje

Andreja Katič za kvalitetna zdravila

0 Komentarji
2024
9-03-2015

Stališče PS SD k predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zdravilih

Vsebina Zakona o zdravilih je bila predmet razprav že ob sprejemanju zakona v začetku lanskega leta. Državni svet je na zakon izglasoval odložilni veto. Prepričani so, da zakon daje možnost za kartelna dogovarjanja. Da bo določba, ki širi pogoje, pod katerimi lahko nekdo izvaja veletrgovsko dejavnost, povzročila še večjo zmedo na trgu z zdravili in prinesla še večji pritisk na cene. Zato so želeli, da se zakon dopolni tako, da veletrgovske dejavnosti ne bodo mogli izvajati izvajalci zdravstvene dejavnosti, izvajalci lekarniške dejavnosti in njihovi poslovni subjekti.

Zakon je pristojnosti za izvajanje uradne kontrole kakovosti z Javne agencije RS za zdravila in medicinske pripomočke prenesel na novoustanovljeni Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Po njihovem je to grožnja javnemu zdravju. Ker je Državni zbor zakon v ponovnem odločanju potrdil, so s to novelo želeli omenjeni področji spremeniti.

Ob zavedanju, da rešitev v zakonu glede težave vertikalnih povezav ni najboljša, smo Socialni demokrati v razpravi ob sprejemanju veljavnega zakona zagovarjali iskanje rešitev, ki bodo problematiko obravnavale celovito. Po našem mnenju je tako treba del zadev rešiti v Zakonu o lekarniški dejavnosti, ki pa bo po obljubah ministrstva pripravljen do konca tega leta. Ob obravnavi novele zato stališča v zvezi s predlagano določbo, ki bi zagotovila nezdružljivost lekarniške in veletrgovske dejavnosti, nismo spremenili.

Določbe vezane na uradni kontrolni laboratorij so prišle v zakon šele na odboru z amandmaji.

Socialni demokrati smo glede te rešitve zaupali predlagatelju – Ministrstvu za zdravje – da je dobra, da pa pričakujemo, da bo ministrstvo – v primeru, da se izkaže za prenagljeno in neučinkovito –  ustrezno reagiralo. 

1. februarja je potekel rok, ki ga je določila Vlada, za prenos opreme in prostorov, ne pa tudi zaposlenih, saj zakon tega ni predvidel. Nenavadna odločitev predlagatelja, da izpusti zaposlene nima pojasnil, nekaj pa je – glede na zahtevane standarde evropske mreže kontrolnih laboratorijev – zagotovo: Ker je opravljen samo delni prenos – brez zaposlenih, kljub prezaposlitvi manjšega dela kadrov – to ne zagotavlja zahtevane kontinuitete, ki bi zagotovila nemoteno vključitev nove pravne osebe v mrežo uradnih kontrolnih laboratorijev. Prav tako se pojavljajo različne, nasprotujoče si, informacije o predvideni časovnici vključitve.

Konec meseca marca se izteka enoletno prehodno obdobje, v katerem bi moral laboratorij pridobiti status polnopravnega člana evropske mreže. Če se to ne zgodi, lahko, da še nekaj časa ne bo uradne kontrole, kar pomeni, da bi se lahko na slovenskem trgu pojavila zdravila slabše kakovosti.

Ogromno nasprotujočih si informacij… Kljub temu, da je postopek glede novele zakona v tem trenutku končan, nas skrbi, da se zgodba uradnega kontrolnega laboratorija šele začenja.

Socialni demokrati menimo, da je potrebno vse očitke vzeti resno. Dejavnost laboratorija je namreč izredno pomembna z vidika zagotavljanja kakovosti zdravil, zato upamo, da je Ministrstvo res skrbno pretehtalo vse dejavnike in da so zagotovila, ki so jih javno podali, točna.

Socialni demokrati stališča, ki smo ga izrekli ob sprejemanju Zakona o zdravilih nismo spremenili. Še vedno zaupamo ministrstvu in vladi, da so bile predlagane rešitve razumne,  strokovno utemeljene in dobro premišljene.

Ni pa odveč, če še enkrat ponovimo, kar smo nekajkrat že povedali: Naša glavna skrb mora biti usmerjena k ustreznemu dostopu kvalitetnih, varnih in učinkovitih zdravil za vse prebivalke in prebivalce Republike Slovenije.

Upamo, da vsi postopki, ki jih pelje ministrstvo zasledujejo ta cilj.

V kolikor pa se izkaže, da smo bili zavedeni in se uresničijo zlovešče napovedi o odsotnosti kontrole zdravil, bo takšno neodgovorno igračkanje z javnim zdravjem in s človeškimi življenji zahtevalo prevzemanje polne odgovornosti tistih, ki so se pod to podpisali.

0.0
Zadnja posodobitev: 16. marec, 2015
Sorodne Novice: Andreja Katič: Čestitke ob državnem prazniku, dnevu Rudolfa Maistra Andreja Katič: Dan zmage, ko je okupatorska vojska kapitulirala pred slovenskimi partizani Ministrica Katič: "Novela zakona o kazenskem postopku uveljavlja pravno in pravično državo za vse." Kongres SD izvolil novo vodstvo stranke, podpredsednica postala Andreja Katič [NAPOVED] Predstavitev Andreje Katič, Jana Škoberneta in Aleksandre Vasiljević na VTV televiziji Predstavitev Andreje Katič - Cankarjeva ulica, ob 18. uri Predstavitev Andreje Katič - Kardeljev trg, ob 17. uri Predstavitev Andreje Katič in Jana Škoberneta - ploščad ob Kidričevi cesti (nasproti Tržnice) Andreja Katič slavnostna govornica na slovesnosti ob odkritju spominskega obeležja v Šoštanju Predstavitev Andreje Katič - Šalek, ob 18. uri
Andreja Katič SD Zakon o zdravilih

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen..

19-06-2020
Pozdravljeni! Potrebujete kredit? Na voljo smo vam,…
2-04-2020
Tukaj je analiza cen za razkuževanje večstanovanjskih…
8-03-2018
Zanima me če še je kakšna možnost da vam je ostalo…
5-09-2017
12-01-2017