NOVICE ObO SD Velenje

"Boj za enakopravnost žensk še zdaleč ni končan!"

0 Komentarji
732
8-03-2019

Predstavnice Mladega foruma SD Šaleške doline o dnevu žena, boju za enakopravnost  ...

Dan žena, mednarodni dan žensk po svetu praznujemo že vse od začetka 20. stoletja, vsako leto 8. marca. Prvič so mednarodni praznik praznovali leta 1911 v Avstriji, Nemčiji, Švici in na Danskem. Takrat je za praznik žensk veljal še 19. marec, mednarodni dan žena pa se na 8. marca praznuje od  leta 1917. Pobudo za praznovanje mednarodnega dneva žena so dale ameriške socialistke in evropske socialdemokratke, ki so se borile za temeljne pravice žensk.

Tudi v Sloveniji so potekali boji za enakopravnost žensk. Leta 1897 je začel izhajati časopis Slovenka, prvo žensko društvo pa je bilo ustanovljeno leto pozneje. Leta 1906 je Marija Urbas kot prva Slovenka na grški univerzi doktorirala iz filozofije.

Enakopravnost žensk in moških nam je danes velikokrat samoumevna. Kljub vsem naporom, naših predhodnic in dejstvu, da je na področju pravic žensk in enakosti spolov bilo v zadnjih desetletjih storjenega veliko, boj za enakopravnost žensk še zdaleč ni končan, pravice pa niso izborjene za vselej. Še vedno se ženske po svetu vsakodnevno borimo proti diskriminaciji, naj bo to pri iskanju zaposlitve, izobraževanju ali pa zgolj pri delitvi dela doma.

Socialni demokrati se vseskozi zavzemamo za načelo enakopravnosti tudi v političnem kontekstu. Leta 1990 je bila stranka Socialnih demokratov prva stranka, ki je ustanovila ženski forum, ki se zavzema za zagotavljanje enakih možnosti in ustvarjanje pogojev za enakost spolov v stranki. Leta 1996 pa kot prva stranka uvedla žensko kvoto za nastop na parlamentarnih volitvah.

Tudi v Velenju se vodstvo stranke ter predsednik Bojan Kontič vseskozi zavzemajo za enakost spolov – v vseh sferah življenja. To se med drugim kaže tudi v zastopanosti žensk na listi Socialnih demokratov Velenje. Na lokalnih volitvah je delež žensk na listi Socialnih demokratov Velenje že vrsto let 50 odstoten, torej so kandidati na listi razporejeni izmenično po spolu – sistem zadrge. Na to smo nadvse ponosni!

V Velenju se za pravice žensk zavzema tudi Ženski forum SD SAŠA, ki zagotavlja stranki možnost, da oblikuje dosledno politiko enakih možnosti za oba spola. Posebno pozornost namenjajo uresničevanju in oblikovanju družinske in socialne politike z željo po izboljšanem položaju žensk marginalnih skupin in tistih s specifičnimi potrebami.

Njihova prizadevanja podpiramo tudi članice in člani Mladega foruma Socialnih demokratov Šaleške doline, ki bomo tudi letos, kot mnogo let do sedaj, za vse ženske organizirali brezplačno gledališko predstavo. Tokrat bo Kulturno društvo Avgusta Hribarja iz Doliča uprizorilo dramo z naslovom »Pohujšanje v dolini Šentflorjanski«. Predstava bo za vse predstavnice nežnejšega spola na ogled v petek, 8. 3. 2019, ob 18. uri v mali dvorani Doma kulture Velenje.

Kljub temu, da Slovenija ni država, kjer bi bil praznik dan žena na koledarju označen kot dela prost dan, se Socialni demokrati zavzemamo, da se 8. marec, po zgledu nekaterih drugih držav, uveljavi kot državni praznik.
 
Tjaša Oderlap,
podpredsednica Mladega foruma SD Šaleške doline


Dan žena: cvetje ali enakopravnost?

Pridih ženstvenosti pravi, da se lepota začne v trenutku, ko se odločimo biti to, kar smo. Že pred več kot 100 leti je nežnejši spol zahteval enakopravnost na različnih področjih – v delovnem okolju, v družbi, pred zakonom. Vsako leto 8. marca mednarodno praznujemo dan žena in imamo v zavesti družbeno odgovornost. Od začetkov ženskega gibanja je prešlo kar nekaj časa, dandanes pa vsaka ženska išče neodvisno in individualno pot vključitve v okolje ter uveljavitve svoje edinstvenosti. Že zdavnaj smo postale aktiven sestavni del skupnosti, o tem pričajo tudi izjemni dosežki žensk na vseh ravneh življenja, med drugim v znanosti, politiki, kulturi in športu. Začetek meseca marca nas opominja na dejstvo, da so ženske v boju za svoje pravice čez čas dosegle veliko, vsekakor pa naj bo praznik tudi spodbuda za nadaljnji boj v prihodnosti.

Ne smemo pozabiti, da je v današnjem času ženska lahko takšna, kot se zdi prav njej, ne drugim. Po mnenju vplivne modne oblikovalke 20. stoletja Coco Chanel naj bo vsaka ženska »samosvoja, drzna, neustrašna in prepričana, da je lahko, kar si želi biti.«


Miša Glišič,
članica Mladega foruma SD Šaleške doline

0.0
Zadnja posodobitev: 08. marec, 2019
Sorodne Novice: RECIMO STOP NASILJU NAD ŽENSKAMI! Le DA pomeni DA - pogovorni večer Ženskega foruma SD SAŠA ob mednarodnem dnevu boja proti nasilju Ženska arena: Močna in odločna Ministrica Katič: "Novela zakona o kazenskem postopku uveljavlja pravno in pravično državo za vse." Ženski forum SD SAŠA z gostjama o enakosti spolov, pravicah žensk ... Ženski večer mal' dr'gač Ženski forum SD SAŠA pripravlja dobrodelno modno revijo Mednarodni praznik žensk obeležili s komedijo To pa je zadrega Posvet Nisi sama na temo nasilja nad ženskami Ženski forum SD SAŠA gostil uspešne ženske iz različnih poslovnih okolij
bojan kontič Dan žena enakopravnost mednarodni dan žensk Miša Glišič Socialni demokrati Tjaša Oderlaš VELENJE

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen..

19-06-2020
Pozdravljeni! Potrebujete kredit? Na voljo smo vam,…
2-04-2020
Tukaj je analiza cen za razkuževanje večstanovanjskih…
8-03-2018
Zanima me če še je kakšna možnost da vam je ostalo…
5-09-2017
12-01-2017