NOVICE ObO SD Velenje

Minister Veber ne bo odstopil, saj ni prekoračil pooblastil,predsednik SD Židan ga je pri tem podprl

0 Komentarji
1760
19-03-2015

Minister Veber ne bo odstopil, saj ni prekoračil pooblastil, predsednik SD Židan ga je pri tem odločno podprl, ki prav tako pa pričakuje zaščito od predsednika vlade Cerarja.

Minister za obrambo Janko Veber vztraja, da ne bo odstopil. Prepričan je, da ne obstaja noben argument, ki bi mu to narekoval. Poudaril je, da je šlo pri analizi privatizacije Telekoma Slovenije, ki jo je naročil Obveščevalno-varnostni službi MORS (OVS), za pregled in primerjavo delovanja Telekoma v okviru lastništva, ne pa za pregled postopka njegove prodaje. Komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, v kateri ima večino opozicija, naj bi namreč v nenapovedanem nadzoru ugotovila domnevno politično zlorabo OVS, ker je Veber tej službi naročil pripravo analize pozitivnih in negativnih vidikov privatizacije Telekoma Slovenije, kar po besedah poslanca NSi Mateja Tonina, ki je vodil nadzor, presega zakonska pooblastila.

Ni šlo za to, "ali se bo Telekom privatiziral ali ne, ampak za posledice menjave lastništva", pa je danes na novinarski konferenci večkrat izpostavil Veber. Trdi, da je delal zakonito, da ni prekoračil svojih pooblastil in dodaja, da so bili izsledki te analize že lani novembra poslani na vlado in imajo oznako interno. Zato o vsebini zdaj ne more govoriti. Vsebuje pa opozorila, "da se je potrebno pri postopku zamenjave lastništva v Telekomu soočiti tudi z morebitnimi posledicami morebitne prodaje tujemu lastniku na delovanje varnostnega sistema na področju obrambe, zaščite in reševanja," je razkril Veber.

Minister Veber zagotavlja, da je predsednik vlade dr. Miro Cerar, ki je ministra sicer že zaprosil za celovita pojasnila, seznanjen s tem gradivom. Po Vebrovih besedah se pričakuje, da vsi, ki poznajo sistem prodaje Telekoma, seznanijo, na kakšen način bodo upoštevali navedena opozorila. Vlada čaka na ta odgovor, nakar bo gradivo obravnavala, je danes povedal minister Veber. Na vprašanje, ali poročilo vsebuje tudi opozorila pred zamenjavo lastništva Telekoma, je odgovoril s pojasnilom, da to ni bilo vprašanje. V dokumentu po Vebrovih besedah izpostavljajo težave, ki bi lahko nastale v sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami in za delovanje države v tem primeru. Sicer pa Veber ni odgovoril konkretno na vprašanje, kdaj je pregled delovanja Telekoma v okviru lastništva naročil in v kakšnem časovnem okviru so ga službe izvajale. Je pa dejal, da gre za vladni projekt in so to delo začeli že na samem začetku. Po njegovih besedah je vlada že sprejela odločitve, da je Telekom sestavni del kritične infrastrukture v Sloveniji in da je delovanje države v kritičnih razmerah vladni projekt.

Pri tem je izpostavil, da je kot minister za obrambo v skladu z zakonom o obrambi odgovoren za enoten informacijski in komunikacijski sistem na obrambnem področju, ki vsebuje sistem Slovenske vojske, obveščevalno-varnostne službe in centralnega registra zveze NATO. V skladu z zakonom o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami pa je odgovoren za informacijski sistem varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, na katerem temelji celotni sistem zaščite reševanja in pomoči, je navedel minister. "Naj povem, da je Telekom z vidika zagotavljanja telekomunikacijske infrastrukture in storitev informacijske družbe za potrebe rednega delovanja obrambnega sistema ter sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami naš najpomembnejši poslovni partner in ključen poslovni subjekt, da lahko izvajamo svojo nalogo za varnost države na obrambnem področju in na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami," je izpostavil minister Veber.

Zatrdil je tudi, da ima vojaška obveščevalna služba pooblastilo, da obravnava civilno sfero, v 32. členu zakona o obrambi, natančneje v tretji alineji prvega odstavka. Ta po njegovem mnenju govori, da lahko spremlja vse podatke, ki so ključni za zagotavljanje varnosti države, vojske in ministrstva za obrambo. Pri tem Veber poudarja, da ni šlo za uporabo specialnih metod delovanja, pač pa analiziranje razmer, ki lahko nastanejo pri spremembi lastništva. V DZ je sicer slišati opozorila, da je za preučevanje omenjenih zadev pristojna Slovenska varnostno obveščevalna služba. Veber pravi, da ne razpolaga z informacijami na to temo s strani agencije SOVA.
Minister Veber je pojasnil, da so pri pregledu delovanja Telekoma v okviru lastništva sodelovale tako obveščevalno-varnostna služba kot uprava za zaščito in reševanje in upravni del ministrstva. OVS pa mu je o izsledkih poročala ustno, je pojasnil minister. Povedal je še, da je imel v mislih, da bi to temo v nadaljevanju obravnaval tudi Svet za nacionalno varnost. Danes se je minister obregnil tudi ob to, da predstavniki ministrstva za obrambo niso bili povabljeni k točki dnevnega reda komisije DZ za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb, ki je govorila o tej temi. Veber je sicer nasprotnik prodaje Telekoma. A ima dokument, ki je bil posredovan na vlado, ima po njegovih besedah oznako interno prav zato, da se o tej temu ne politizira.

Celotno novinarsko konferenco obrambnega ministra si lahko ogledate v videoposnetku na povezavi: https://vimeo.com/122645110

Predsednik Socialnih demokratov mag. Dejan Židan je v izjavi medijem danes pojasnil, da se je seznanil z vsemi pojasnili ministra za obrambo Janka Vebra glede očitkov dela opozicije o domnevni prekoračitvi pooblastil pri naročilu OVS za analizo učinkov na varnostni sistem ob morebitni spremembi lastništva Telekoma Slovenije in ga svoji v izjavi na podlagi teh argumentov tudi odločno podprl pri njegovem delu. "Socialni demokrati ocenjujemo, da Janko Veber dela učinkovito, dela zakonito in da je dober minister za obrambi resor, zato ga v SD še naprej podpiramo pri njegovem delu," je poudaril predsednik stranke Židan. Prav tako predsednik SD Židan pričakuje, da bo enako podporo minister Veber delež tudi od predsednika vlade dr. Mira Cerarja, kateremu bo Veber do konca tedna pripravil ustrezno poročilo o omenjeni zadevi.
Židan je v izjavi novinarjem spomnil na Vebrova pojasnila, da je ministrstvo pripravljalo informacijo o kakovosti zagotavljanja informacij tudi v bodoče, za primer spremembe lastništva Telekoma. V SD menijo, da bi se vprašanje, ali je minister naredil vse, kar je potrebno, lahko pojavilo le v primeru, če za omenjeno področje ne bi skrbel. Nenazadnje je, kot pravi Židan, pristojen za to, da v primeru kakršnihkoli sprememb lastništva Telekoma sistem obrambe in varovanja pred nesrečami deluje naprej. Predsednik SD zagotavlja, da kot član vlade ni videl informacije glede delovanja Telekoma v primeru menjave lastništva, ki je bila posredovana na vlado, a ta omenjenega gradiva še ni obravnavala. Informacija tudi ni stvar strank in političnih razprav, je zagotovil Židan in s tem odgovoril na vprašanje, ali je Veber morda s temi informacijami seznanil svojo stranko.
Na novinarsko vprašanje, ali je on osebno ali stranka naročila ministru to analizo, pa je Židan odgovoril, da to ni stvar strankarskega ali političnega delovanja v Sloveniji, pač pa ministrstva. Veber je sicer odkrit nasprotnik prodaje Telekoma. A Židan pri tem ne vidi nobene povezave, saj minister ne more z informacijami vplivati "na takšen ali drugačen potek". "Kvečjemu me skrbi, da se kakšna komisija za nadzor pričenja obnašati politično, da razpravljamo o sistemih varnosti, obrambe in zaščite, o katerih se običajno ne razpravlja," je poudaril Židan. Da opozicija poziva ministre k odstopu, je po njegovih besedah verjetno njihov način dela, "a tukaj imajo zelo slabe argumente".
"Imajo opravka z ministrom, ki je učinkovit, dober in skrbi za varnost v Sloveniji," je zatrdil predsednik SD. Tako pričakuje, da bo ministra zaščitil tudi predsednik vlade, saj "mora vsak predsednik vlade ščititi dobre ministre". Židan je sicer na vprašanje, ali je torej minister deloval zakonito, odgovoril, da mu je Veber to v sredinem pogovoru zatrdil. "Glede na njegova današnja in včerajšnja pojasnila lahko ugotovim, da imamo srečo, da imamo dobrega ministra, ki skrbi za to, da bomo varni tudi v prihodnje," je dejal predsednik SD.

Celotno izjavo predsednika SD si lahko ogledate v videoposnetku na povezavi: https://vimeo.com/122646607

0.0
Zadnja posodobitev: 19. marec, 2015
Sorodne Novice: Mag. Dejan Židan bo jutri predstavil kandidate SD Šoštanj in SD Mozirje na lokalnih volitvah Tudi Socialni demokrati Velenje podprli akcijo Mladinske iniciative za 3. razvojno os Članstvo Socialnih demokratov podprlo vstop stranke v levosredinsko koaliciJo Odziv predsednika SD mag. Židana na vloženo interpelacijo opozicijske stranke SDS Mag. Dejan Židan obiskal Zgornjo Savinjsko dolino Vabljeni na pogovor z mag. Dejanom Židanom, predsednikom stranke Socialnih demokratov Ministri Andreja Katič, A. Kopač Mrak in D. Židan na vladnem obisku Notranjsko-Primorske regije Židan: Socialni demokrati ostajamo v vladni koaliciji
analiza privatizacije Janko Veber SD Telekom Slovenije

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen..

19-06-2020
Pozdravljeni! Potrebujete kredit? Na voljo smo vam,…
2-04-2020
Tukaj je analiza cen za razkuževanje večstanovanjskih…
8-03-2018
Zanima me če še je kakšna možnost da vam je ostalo…
5-09-2017
12-01-2017