NOVICE ObO SD Velenje

Ministrica Katič na osrednji vaji Slovenske vojske "Takojšen odgovor 2015″

0 Komentarji
1616
21-09-2015

Predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik Slovenske vojske Borut Pahor, ministrica za obrambo Andreja Katič in namestnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Alan Geder so si v petek, 18. septembra, na Počku ogledali potek letošnje večnacionalne vojaške in hkrati osrednje vaje Slovenske vojske “Takojšen odgovor 2015″. 

Ministrica Katič je izrazila zadovoljstvo nad prikazom na vaji. Dejala je, da so pripadniki Slovenske vojske tudi tokrat pokazali, da so odlični in usposobljeni vojaki, ki uspešno sodelujejo z drugimi zavezniki iz zveze NATO. Poudarila je, da so večnacionalne vaje pomembne tako z vidika usposabljanja kot krepitve sodelovanja med državami partnericami.

Kot je po ogledu vaje dejal predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik Slovenske vojske Borut Pahor, iz izkušenj zgodovine vemo, da “so trenutki, ko je treba mir in varnost zagotoviti z uporabo sile. Takrat morajo biti vojaki za to usposobljeni. Od naše države se pričakuje, da jim ponudi pogoje, da se usposobijo, če in ko jih napotimo na misije v tujino. Ta hip približno 350 vojakov opravlja pomembne naloge v kontekstu varnosti in miru v štirih državah. Opravljajo jih profesionalno. Kot predsednik in kot vrhovni poveljnik lahko o njihovem delu, usposobljenosti in profesionalnosti slišim samo pohvale. Prav tako se mi zdi pomembno, da sodelujemo z drugimi vojskami, ker je to sestavni del tiste izkušnje, ki jo pripadniki Slovenske vojske potrebujejo, ko pridejo na misije v tujino. Kot sem jim dejal, si in si bo Slovenija prizadevala za mir in varnost in bo posegla po uporabi sile samo v primerih, ko bo za to legalna in legitimna osnova, da bi zavarovala mir.” 

Katič in Pahor z vojaki na Počku

Za predstavnike medijev in širšo javnost je predstavitev vaje najprej potekala v postojnski Vojašnici barona Andreja Čehovina, kjer je na več delovnih točkah (vodstvo vaje in poveljniška mesta) potekala predstavitev simulacijskega oziroma računalniško podprtega dela vaje, ki sočasno poteka tudi v simulacijskih centrih na Hrvaškem in v Nemčiji. Za lažjo predstavo, kako je tovrstno večravensko in računalniško podprto poveljniško-štabno usposabljanje s sočasno vajo enot (situacijskim urjenjem) videti na terenu, si je bilo moč ogledati tudi dinamični del vaje na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna. 

Z opazovalnice na Prekopanem hribu so gostje v nadaljevanju spremljali medsebojno delovanje različnih vojsk – osnovne elemente klasičnega (konvencionalnega) napada in obrambe, v tokratnem scenariju ob skupnem delovanju voda Slovenske vojske v napadu ter oddelka Oboroženih sil Albanije in sekcije mitraljezov Oboroženih sil Velike Britanije v vlogi branilca. Bližinsko zračno podporo (Close Air Support – CAS) postopkom napada na pripravljeno obrambo so z uporabo letalskih bomb nudila letala Pilatus PC-9M Hudournik, po globini obrambe pa je v nadaljevanju deloval tudi strateški bombnik B-52. “Takojšen odgovor” je letna večnacionalna in regionalno usmerjena vojaška vaja, ki jo vodi Poveljstvo kopenske vojske ZDA v Evropi (USAREUR), letošnjo pa enako kot lansko gosti Slovenija skupaj s Hrvaško. Poudarek letošnjega Takojšnjega odgovora, ki temelji na 5. členu Washingtonske pogodbe, je na urjenju taktičnih postopkov večnacionalnih enot, usklajenosti delovanja ter uporabi Natovih standardov tako pri poveljevanju in kontroli kot tudi pri samem delovanju.
  
S tem da je druščina na vaji res pisana, se je strinjal tudi slovenski vodja vaje brigadir Urbanč, ki je izpostavil, da je na vaji skupaj res skoraj 1.800 sodelujočih, a vsi imajo en sam, skupen cilj – zagotoviti najboljše možne pogoje za vojaško sodelovanje ter krepitev varnosti in stabilnosti v širši regiji, ter dodal, da tovrstne mednarodne vojaške vaje nam, skupaj z vsemi sodelujočimi, ne omogočajo le skupnega usposabljanja, temveč tudi gradnjo zaupanja. Generalmajor Geder je v nagovoru gostom vaje izpostavil pomen na vaji uporabljanih simulacij, saj v Slovenski vojski s pomočjo sodobnih in zmogljivih simulacijskih sistemov natančno in realno urijo praktično vse vojaške postopke, sprejemamo odločitve in jih preverimo na terenu, ter svoje prepričanje sklenil, da so tako v SV bolj varčni, enako učinkoviti in manj moteči.

0.0
Zadnja posodobitev: -/-
Sorodne Novice: Andreja Katič: Čestitke ob državnem prazniku, dnevu Rudolfa Maistra Andreja Katič: Dan zmage, ko je okupatorska vojska kapitulirala pred slovenskimi partizani Najpogostejša vprašanja državljanov in odgovori ministrstva glede odloka o prepovedi gibanja Odgovor na pisni pobudi svetnika dr. Adnana Glotića na 5. seji Sveta Mestne občine Velenje Odgovor na pisno pobudo svetnice Anite Lemež Kljajič na 4. seji Sveta Mestne občine Velenje Ministrica Katič: "Novela zakona o kazenskem postopku uveljavlja pravno in pravično državo za vse." Kongres SD izvolil novo vodstvo stranke, podpredsednica postala Andreja Katič [NAPOVED] Predstavitev Andreje Katič, Jana Škoberneta in Aleksandre Vasiljević na VTV televiziji Predstavitev Andreje Katič - Cankarjeva ulica, ob 18. uri Predstavitev Andreje Katič - Kardeljev trg, ob 17. uri
Andreja Katič Borut Pahor ministrica za obrambo predsednik Republike Slovenije slovenska vojska vojaška vaja

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen..

19-06-2020
Pozdravljeni! Potrebujete kredit? Na voljo smo vam,…
2-04-2020
Tukaj je analiza cen za razkuževanje večstanovanjskih…
8-03-2018
Zanima me če še je kakšna možnost da vam je ostalo…
5-09-2017
12-01-2017