NOVICE ObO SD Velenje

Ministrica za obrambo Andreja Katič se je udeležila spominske slovesnosti v Pongracu

0 Komentarji
1479
31-05-2015

Ministrica za obrambo Andreja Katič se je v nedeljo, 31. maja, udeležila spominske slovesnosti v Pongracu, kjer je kot slavnostna govornica nagovorila zbrane.

 Slovesnost, ki sta jo organizirala Občina Žalec in Združenje borcev za vrednote NOB Žalec, je bila sklepni dogodek 8. tradicionalnega pohoda, poimenovanega Od Starega piskra do spomenika talcev pod Gozdnikom. Na začetku slovesnosti je ministrica za obrambo Andreja Katič položila venec k spomeniku v spomin desetim talcem, ki so jih maja 1943 pripeljali iz zapora Stari pisker in ustrelili na kraju, kjer stoji spomenik. V svojem govoru je poudarila pomen 70. obletnice zmage nad fašizmom in nacizmom ter osvoboditve naše domovine. Borkam in borcem, udeleženkam in udeležencem slovenskega narodnoosvobodilnega partizanskega boja, se je zahvalila za neprecenljiv prispevek k temu, da se je naš narod ohranil ter da živimo v svobodi, v samostojni in suvereni državi Republiki Sloveniji.

Govor-Katič-v-Pongracu

“Za to, da ste domovino obranili pred okupatorji, ki so jo hoteli podjarmiti, in jo ohranili za naslednje generacije, sta bila potrebna izjemna pogum in borbenost,” je dejala Katičeva. V nadaljevanju je povedala, da so narodno zavedni ljudje in antifašisti na Štajerskem morali v času nemške okupacije in tudi že pred tem veliko pretrpeli, saj so bili zaradi ljubezni do svojega naroda in domovine ter upora zločinskemu nacifašističnemu osvajanju sveta prisilno izseljeni ali pa odgnani v okupatorjeve mučilnice.

“Stari pisker, kjer ste danes začeli ta pohod, je bil kraj nepojmljivega trpljenja ujetih borcev in aktivistov narodnoosvobodilnega gibanja. Iz poslovilnih pisem domoljubnih Slovencev, napisanih malo pred nasilno smrtjo, je razbrati bolečino ob neizogibnem koncu, obsodbo okupatorjevega režima in veliko ljubezen do svojih najbližjih. To so bili ljudje s podobnim čustvovanjem in hotenji, kot jih danes čutimo mi, a s to razliko, da jim ni bilo dano živeti v miru,” je dejala obrambna ministrica v nadaljevanju.

Posebno pozornost je ministrica Andreja Katič namenila tudi mlajšim udeležencem prireditve, in sicer je poudarila, da je prav, da so mladi seznanjeni s prelomnimi dogodki iz naše zgodovine, saj lahko v spominu nanje najdejo veliko moči za odgovorno državljansko držo ter voljo za aktivno družbeno delovanje. Poudarila je, da se ob zavedanju, da zgodovine ni mogoče spremeniti, lahko vsi skupaj še bolj potrudimo, da svoje znanje in dobro voljo usmerimo v to, da delamo to, kar je v aktualnem trenutku za dobro vseh nas najbolj optimalno.

Poudarila je še, da je hrepenenje po svobodi naš narod tesno povezalo z zavezniki že v času slovenskega narodno-osvobodilnega partizanskega boja, danes pa si pripadnice in pripadniki Slovenske vojske z ramo ob rami s predstavniki drugih vojsk v zavezništvu prizadevajo za mir na tistih območjih sveta, kjer po svobodi še vedno hrepenijo. Zbrane je nagovoril tudi župan Občine Žalec Janko Kos. V kulturnem programu so nastopili pevski zbor iz Griž, šolarji tamkajšnje osnove šole in člani kulturno-umetniškega društva iz istega kraja.

0.0
Zadnja posodobitev: 21. avgust, 2015
Sorodne Novice: Andreja Katič: Čestitke ob državnem prazniku, dnevu Rudolfa Maistra Andreja Katič: Dan zmage, ko je okupatorska vojska kapitulirala pred slovenskimi partizani Ministrica Katič: "Novela zakona o kazenskem postopku uveljavlja pravno in pravično državo za vse." Kongres SD izvolil novo vodstvo stranke, podpredsednica postala Andreja Katič [NAPOVED] Predstavitev Andreje Katič, Jana Škoberneta in Aleksandre Vasiljević na VTV televiziji Predstavitev Andreje Katič - Cankarjeva ulica, ob 18. uri Predstavitev Andreje Katič - Kardeljev trg, ob 17. uri Predstavitev Andreje Katič in Jana Škoberneta - ploščad ob Kidričevi cesti (nasproti Tržnice) Predstavitev Andreje Katič - Šalek, ob 18. uri Andreja Katič slavnostna govornica na slovesnosti ob odkritju spominskega obeležja v Šoštanju
Andreja Katič ministrica za obrambo Pongrac spominska slovesnost

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen..

19-06-2020
Pozdravljeni! Potrebujete kredit? Na voljo smo vam,…
2-04-2020
Tukaj je analiza cen za razkuževanje večstanovanjskih…
8-03-2018
Zanima me če še je kakšna možnost da vam je ostalo…
5-09-2017
12-01-2017