NOVICE ObO SD Velenje

Ministrica za obrambo odprla Natov center odličnosti za gorsko bojevanje

0 Komentarji
1788
12-11-2015

V Poljčah na Gorenjskem je ministrica za obrambo Andreja Katič skupaj s predsednikom Republike Slovenije in vrhovnim poveljnikom obrambnih sil Borut Pahor tudi uradno odprla Natov center odličnosti za gorsko bojevanje.

Ministrica Katič je v nagovoru zbranim uvodoma povedala, da je za Ministrstvo za obrambo slovesen dan. “Veseli in ponosni smo, da bo tu v Poljčah uradno odprt Natov center odličnosti za gorsko bojevanje. To, da zveza NATO priznava Republiki Sloveniji vodilno vlogo na področju gorskega bojevanja, je za slovenski obrambni sistem veliko priznanje. Gore in gorništvo so že od nekdaj v samem srcu slovenske narodne zavesti. Naša država je tudi alpska dežela. Dežela, v kateri se ljubezen do gora in skrb za njihovo obvarovanje prenašata iz roda v rod,” je ob tem dejala ministrica ter spomnila, da “so v naši zgodovini v goratem delu slovenskega ozemlja potekali pomembni vojaški spopadi, tako med prvo kot med drugo svetovno vojno, pa tudi med vojno za samostojno Slovenijo.”

Katičeva v nagovoru v Poljčah

“Obvladovanje gorskega prostora v vojaškem smislu je tako vsekakor eden od temeljev naše varnosti. Razvoj in usposabljanje v veščinah gorskega bojevanja pa je ena temeljnih dejavnosti Slovenske vojske že od njenega nastanka. Odgovorni v gorskih enotah in v vodstvu Slovenske vojske so si vseskozi močno prizadevali za nadgrajevanje te naše nišne prednosti. Za odprtost navzven in nudenje svojega znanja drugim vojskam v zavezništvu. Pripadniki Slovenske vojske poleg tega z ramo ob rami s pripadniki zavezniških vojsk delujejo za mir v mednarodnih operacijah in misijah, ki pogosto potekajo tudi v visokogorskih predelih. Vse te izkušnje in dolgoletno delo so ob podpori zavezništva danes obrodili sadove. Za naše skupno dobro. Za našo skupno odličnost,” je dejala ministrica Katič, saj se je s svojim centrom odličnosti Republika Slovenija pridružila skupini držav, ki imajo centre odličnosti, in ponudila drugim vojskam članicam zveze NATO vsestransko strokovno podporo na področju gorskega bojevanja. “Skupaj z državami soustanoviteljicami – Republiko Hrvaško, Zvezno republiko Nemčijo, Italijansko republiko in Republiko Avstrijo – smo pred novimi izzivi, ki jih prinaša ustanovitev najmlajšega izmed centrov v zvezi NATO. Prepričana sem, da te izzive vidimo predvsem kot priložnosti.”

Ministrica Katič je ob tem poudarila tudi, “da je pomembno, da Natov center odličnosti za gorsko bojevanje sledi pristopu pametne obrambe. Podpira torej združevanje zmogljivosti med državami zavezništva na področju gorskega bojevanja, kar lahko precej racionalizira delovanje posameznih držav. Znaten del dogodkov centra pa bo odprt tudi za zainteresirano strokovno javnost iz držav, ki sicer niso članice zavezništva, so pa z njim povezane prek skupnih vrednot.” Ministrica za obrambo iz vrst SD je v nagovoru posebej izpostavila zaposlene v Natovem centru odličnosti, spomnila je na zahtevno pot do njegovega današnjega odprtja ter jim dejala, da je zdaj pred njimi nova pomembna naloga, to je da se novoustanovljeni Natov center odličnosti uveljavi v mednarodni strokovni javnosti. “Pri tem vam želim veliko uspeha. Zaupam v vaše znanje, sposobnosti in predanost skupnemu cilju,” je še poudarila ministrica Katič.

Po ustanovitvi in podpisu Memoranduma o sodelovanju 25. marca 2015 v Washingtonu je Natov center odličnosti za gorsko bojevanje (Natov COGB) prestal namreč še zahteven postopek akreditacije Zavezniškega poveljstva za transformacijo, kar pomeni, da je center pridobil možnost za formalno aktivacijo Severnoatlantskega sveta. V centru sodelujejo članice zveze NATO Hrvaška, Italija, Nemčija in Slovenija ter Avstrija kot država partnerica. Republika Slovenija je zagotovila ustrezno kadrovsko in logistično infrastrukturo za delovanje centra. Natov COGB je po ustanovitvi trenutno najmlajši izmed Natovih centrov odličnosti. Republiki Sloveniji je bila ponujena priložnost za vodilno vlogo v centru zaradi naše zgodovine, tradicije ter znanja in usposobljenosti iz veščin gorništva in gorskega bojevanja. Vizija Natovega COGB je postati osrednja strokovna ustanova za pridobivanje znanja o gorskem bojevanju, kar naj bi v Natu zagotovilo odličnost in strokovnost na področjih izobraževanja, usposabljanja ter urjenja posameznikov in enot, tehnično-taktičnih postopkov, podpore razvoju doktrine, definiranju standardov, konceptov in učenja iz izkušenj ter raziskav. Namen delovanja je medsebojna podpora in sodelovanje držav članic zavezništva, držav partneric ter drugih držav in mednarodnih organizacij za izboljšanje zmogljivosti gorskega bojevanja.

0.0
Zadnja posodobitev: -/-
Sorodne Novice: Ministrica Katič: "Novela zakona o kazenskem postopku uveljavlja pravno in pravično državo za vse." V Mozirju odprla vrata pisarna Občinske organizacije SD Mozirje Obrambna ministrica Katič s pojasnili glede obravnave predloga zakona o obrambi v DZ Podporo Borutu Pahorju bosta jutri izkazala tudi ministrica Andreja Katič in župan MOV Bojan Kontič Ministrica Andreja Katič predstavila predlog zakona o kritični infrastrukturi Ministrica Katič ob dnevu vojaškega letalstva čestitala pripadnikom 15. polka vojaškega letalstva Ministrica Andreja Katič predstavila dosežke Ministrstva za obrambo v letu 2016 Obrambna ministrica Katič v Velenju nagovorila predsednike in poveljnike gasilskih zvez Ministrica za obrambo Andreja Katič sprejela ministrico za izobraževanje, znanost in šport Ministrica za obrambo se je sestala z evropskim komisarjem za humanitarno pomoč in civilno zaščito
Andreja Katič Borut Pahor ministrica za obrambo Natov center odličnosti za gorsko bojevanje Poljče na Gorenjskem predsednik Republike Slovenije vrhovni poveljnik obrambnih sil Republike Slovenije

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen..

19-06-2020
Pozdravljeni! Potrebujete kredit? Na voljo smo vam,…
2-04-2020
Tukaj je analiza cen za razkuževanje večstanovanjskih…
8-03-2018
Zanima me če še je kakšna možnost da vam je ostalo…
5-09-2017
12-01-2017