NOVICE ObO SD Velenje

Ministri Andreja Katič, A. Kopač Mrak in D. Židan na vladnem obisku Notranjsko-Primorske regije

0 Komentarji
2350
3-06-2015

Ministrski zbor se je v sredo, 3. junija mudil v Notranjsko – Primorski regiji, ki obsega občine Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka in Postojna ter se ponaša z ugodno lego in prometnimi povezavami z drugimi regijami, pesti pa jo nižja konkurenčnost gospodarstva.

Delovni obisk je vlada začela s dopoldanskim posvetom na Snežniškem gradu v Loški dolini, kjer so se ministri seznanili s potekom sanacije po žledolomu ter ukrepi za oživitev lesno-predelovalne industrije, sklenila pa pozno popoldne v Postojni na posvetu z župani o regionalnem razvojnem dialogu, kjer so govorili o najbolj aktualnih problematikah posameznih občin in regije kot celote.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti dr. Anja Kopač Mrak je v okviru vladnega obiska regije najprej skupaj z ministricama za izobraževanje in za zdravje obiskala Vzgojni zavod Planina. Ministrice so se v zavodu seznanile s problematiko nameščanja otrok v vzgojne zavode. Na sestanku so ministrice direktorici zavoda obljubile, da se bodo skupaj lotile problametike otrok, ki so nastanjeni v vzgojne zavode in k pripravi rešitev pozvale tudi ministrstvo za pravosodje ter ministrstvo za notranje zadeve.

V Ilirski Bistrici je ministrica Kopač Mrak obiskala Center za socialno delo ter Center za otroke in mladostnike Sonček, ki deluje v okviru centra za socialno delo. Ministrica je ob tem poudarila, da jo veseli, da ilirskobistriški župan Emil Rojc iz vrst SD zelo dobro sodeluje s centrom, kar se kaže na primerih dobrih programov in projektov namenjenih občanom in občankam Ilirske Bistrice. Otroci v centru Sonček pa so ministrici pripravili prav prisrčen sprejem in jo posladkali z doma spečenimi dobrotami. Za zaključek vladnega obiska je ministrica Kopač Mrak obiskala še zaposlitveni center Karso. Osnovni namen centra Karso je zaposlovanje in usposabljanje invalidov, ki imajo pravico do zaposlitve na zaščitena delovna mesta. Karso uspešno deluje na več področjih, trenutno je v podjetju zaposlenih 15 ljudi, od tega 10 na zaščitenih mestih.

V okviru vladnega delovnega obiska v Notranjski – Primorski regiji si je kmetijski minister mag. Dejan Židan najprej ogledal kmetijo Pri Ivankotovih v Premu, kjer so mu predstavili delovanje kmetije. V nadaljevanju svojega programa obiska je uvodoma nagovoril udeležence 15. vrha kmetijskih in živilskih podjetij v Portorožu, ki ga je organizirala Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, na katerem je bila med drugim predstavljena ocena razmer v kmetijstvu in živilstvu ter poslovanje panoge v letu 2014. Popoldne se je minister Židan srečal z vodstvom podjetja Delamaris Kal v Pivki, kjer si je tudi ogledal proces predelave rib in proizvodnje ribjih izdelkov. Gre za eno izmed uspešnejših slovenskih investicij na področju proizvodnje in predelave rib, saj je podjetje Delamaris Kal prejelo kar 3,5 mio EUR evropskih nepovratnih denarnih sredstev iz Programa razvoja ribištva 2007-2013, medtem ko je celotna investicija preselitve obrata znašala 6,4 mio EUR.

Kot zadnjo lokacijo v okviru vladnega regijskega obiska je minister Židan obiskal Srednjo gozdarsko in lesarsko šolo v Postojni, kateri je bilo konec leta 2013 z odločbo o podelitvi koncesije za izkoriščanje gozdnih površin za dobo 10 letih podeljenih 50 hektarjev državnih gozdnih površin. Minister Židan se je na srečanju z vodstvom seznanil z delovanjem šole, ogledal pa si je tudi kako dijaki v praksi upravljajo z gozdnimi površinami in z novo žago. Na zaključnem srečanju ministrske ekipe z predstavniki regije je kmetijski minister Dejan Židan navedel, da naj bi pri iglavcih do konca leta dosegli 80- do 90-odstotno sanacijo, pri listavcih pa naj bi sanacijo zaključili do leta 2017. Glede odprave posledic lanskega žledoloma je minister ocenil, da se s sanacijo spopadajo razmeroma dobro.

Ministrica za obrambo Andreja Katič se je dopoldne najprej udeležila delovnega posveta Vlade Republike v Pristavi pri gradu Snežnik, kjer so razpravljali o odpravi posledic žledu, solidarnostnem skladu in oživitvi lesno pridelovalne industrije ter upravljanju z gozdovi. Nato se je skupaj s sodelavci odpravila na osrednje vadišče Slovenske vojske na poligonu Poček, kjer se je v objektu Bile srečala z županom Igorjem Marentičem in predstavniki Občine Postojna ter člani Koordinacijske skupine za izvajanje dogovora med MORS in občino o uskladitvi interesov glede uporabe in upravljanja vojaške infrastrukture na območju Občine Postojna. Na podlagi dela koordinacijske skupine je ministrstvo za obrambo v zadnjem letu dni izboljšalo obveščanje javnosti o dogajanju na osrednjem vadišču Slovenske vojske. Napredek je bil narejen na področju varstva okolja in monitoringa, zmanjšana je tudi uporaba varnostnih con.

Obrambna ministrica Katič je v izjavi za medije po srečanju povedala, da je srečanje potekalo kvalitetno, tako kot tudi potekajo dogovori med občino Postojna in ministrstvom za obrambo v preteklem času, od decembra 2014 dalje. Ministrica je s sodelovanjem zadovoljna, saj koordinacijska skupina, ki je oblikovana s strani občine in ministrstva, odlično opravlja delo. Zato Katičeva pričakuje, da bomo vse skupaj, probleme, ki nastajajo ob takem objektu in ob prisotnosti Slovenske vojske uspešno reševali tudi v prihodnje. Ob tem je opozorila na pomen usposobljenosti Slovenske vojske za izvajanje nalog, med katerimi sta temeljni zagotavljanje varnosti državljanov in ohranjanje suverenosti države.

Katičeva-na-Počku

Kot je dejala Katičeva, je vadišče Poček eden od najpomembnejših objektov Slovenske vojske, zato želimo tu ostati in če bo javnost sprejela, da gre za našo vojsko, se bo razmerje do tega spremenilo, sploh ker je sodelovanje med ministrstvom za obrambo in občino Postojna zdaj bistveno boljše. Na novinarsko vprašanje glede treh pobud za presojo ustavnosti Uredbe o DPN OSVAD je ministrica Katič dejala, da na ministrstvu čakajo na odločitve Ustavnega sodišča in jih bodo spoštovali. Pojasnila je, da ministrstvo pripravlja javni razpis za celovito, neodvisno in strokovno izvajanje nadzora vpliva Slovenske vojske na okolje, ki bo vključeval meritve tal, zraka, vode, hrupa ter raznolikosti favne in flore. Glede odškodnin Občini Postojna oziroma njenim prebivalcem se ministrica Katič zavzema za dolgoročno rešitev, ki jo poskušajo doseči v okviru koordinacijske skupine.

Ministrica Katič se je nato na vadbišču Poček seznanila z dejavnostmi Slovenske vojske na poligonu in s predvideno investicijo na objektu Slovenske vojske na Bilah. V nadaljevanju si je obrambna ministrica skupaj s premierjem in kulturno ministrico ter županom Občine Pivka ogledala tudi Park vojaške zgodovine v Pivki, kjer hranijo vse več edinstvenih primerkov vojaške tehnike in opreme iz polpretekle zgodovine. Po obisku Pivke se je ministrica Katič s sodelavci MORS sestala z županom Občine Ilirska Bistrica Emilom Rojcem in članoma koordinacijske skupine glede uporabe strelišča Bač s strani občine. Nato je namreč ministrica z županom podpisala sklep o ustanovitvi koordinacijske skupine s strani MORS in Občine Ilirska Bistrica, ki bo še izboljšal sodelovanje med Slovensko vojsko in lokalno skupnostjo. Pozno popoldne pa se je tudi ministrica Katič udeležila skupnega vladnega srečanja v Postojni, kjer je bilo govora o regionalnem razvojnem dialogu za Notranjsko – Primorsko regijo.

Katič-in-Cerar-v-Pivki

0.0
Zadnja posodobitev: 21. avgust, 2015
Sorodne Novice: Andreja Katič: Čestitke ob državnem prazniku, dnevu Rudolfa Maistra Evropska poslanka in voditeljica Socialnih demokratov Tanja Fajon na obisku v Velenju Andreja Katič: Dan zmage, ko je okupatorska vojska kapitulirala pred slovenskimi partizani Kandidat za evropskega poslanca dr. Aleksander Jevšek na obisku v Velenju Ministrica Katič: "Novela zakona o kazenskem postopku uveljavlja pravno in pravično državo za vse." Kongres SD izvolil novo vodstvo stranke, podpredsednica postala Andreja Katič Mag. Dejan Židan bo jutri predstavil kandidate SD Šoštanj in SD Mozirje na lokalnih volitvah Predstavitev Andreje Katič - Cankarjeva ulica, ob 18. uri [NAPOVED] Predstavitev Andreje Katič, Jana Škoberneta in Aleksandre Vasiljević na VTV televiziji Predstavitev Andreje Katič - Kardeljev trg, ob 17. uri
Andreja Katič Anja Kopač Mrak Dejan Židan delovni obisk vlade ministrica za obrambo

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen..

19-06-2020
Pozdravljeni! Potrebujete kredit? Na voljo smo vam,…
2-04-2020
Tukaj je analiza cen za razkuževanje večstanovanjskih…
8-03-2018
Zanima me če še je kakšna možnost da vam je ostalo…
5-09-2017
12-01-2017