NOVICE ObO SD Velenje

Andreja Katič na Kosovu obiskala pripadnike 31. slovenskega kontingenta v operaciji KFOR v Prištini

0 Komentarji
2140
30-09-2015

Ministrica za obrambo Andreja Katič je v sredo, 30. septembra, z delegacijo Ministrstva za obrambo, v kateri sta bila tudi brigadirka Alenka Ermenc, pomočnica načelnika Generalštaba Slovenske vojske in načelnica Združenega sektorja za operacije, ter slovenski veleposlanik na Kosovu Miljan Majcen, obiskala pripadnike 31. kontingenta v operaciji Kfor na Kosovu.

 Najprej se je delegacija srečala s pripadniki, ki delujejo v bazi Film City v Prištini in drugih bazah, ter se sestala s poveljnikom operacije Kfor generalmajorjem Guglielmom Luigijem Miglietto.

Pogovori s pripadniki so bili namenjeni izmenjavi mnenj in pogledov ter razpravi o izzivih, s katerimi se pripadniki srečujejo. Ministrica za obrambo je ob tej priložnosti spregovorila tudi o aktualnih nalogah na ministrstvu, pri čemer je izpostavila sprejem proračuna za leti 2016 in 2017, ki sicer še ni razvojno naravnan, ustavlja pa trend padanja sredstev za obrambo. Prav tako razrez proračuna za Slovensko vojsko po več letih namenja več sredstev za usposabljanje, saj je, kot je znova poudarila ministrica, na prvem mestu varnost pripadnikov. Pogovarjali so se tudi o spremembah Zakona o obrambi.

Poleg aktualnih varnostnih in splošnih razmer na Kosovu sta se ministrica in poveljnik operacije Kfor dotaknila tudi sedanje in prihodnje vloge operacije ter slovenskega delovanja v njej. Nadaljnji razvoj Zahodnega Balkana, stabilnost in napredek regije ter njena integracija v evroatlantske povezave ostajajo v strateškem interesu Republike Slovenije. Prav zato naša država tudi v prihodnje, skladno s potrebami, zmožnostmi in okoliščinami, načrtuje razmeroma obsežno sodelovanje slovenskih pripadnikov v mednarodnih operacijah in misijah, ki potekajo na tem območju, predvsem v operaciji Kfor. Delovanje 31. kontingenta z nekaj več kot 300 pripadniki, ki mu poveljuje podpolkovnik Boštjan Močnik, je v sklepni fazi, saj bo konec oktobra naloge na Kosovu prevzel 32. kontingent, ki pa se po velikosti, sestavi in nalogah ne bo razlikoval od predhodnih in bo vključeval do 310 pripadnikov.

V pogovorih sta sogovornika poudarila pomembnost normalizacije odnosov med Beogradom in Prištino, ki ima velik stabilizacijski učinek na Kosovo in širšo regijo. Glede morebitnih prihodnjih sprememb v delovanju sil Kfor sta se sogovornika strinjala, da morajo biti te premišljene, ob upoštevanju vseh ustreznih pogojev, saj Kfor kljub splošnemu napredku in izboljšanju odnosov v regiji ohranja pomembno varnostno in stabilizacijsko vlogo.

Ministrica se je poveljniku ob tej priložnosti zahvalila za kontinuirano italijansko podporo in sodelovanje z našo državo in Slovensko vojsko v vojaških operacijah in misijah ter v več projektih in pobudah na obrambnem področju, ki so v skupnem interesu. Poveljnik generalmajor Guglielmo Luigi Miglietta je ministrici še posebej pohvalil profesionalnost pripadnikov kontingenta. Dotaknila sta se tudi aktualnih izzivov, s katerimi se spoprijema regija, in vloge mednarodne skupnosti, pri čemer sta izpostavila tudi povečane migracijske tokove.

V nadaljevanju obiska je delegacija obiskala bazo Villaggio Italia v Peći, kjer deluje glavnina slovenskega kontingenta. Ob tej priložnosti se je ministrica sestala s poveljnikom Večnacionalne bojne skupine Zahod polkovnikom Cirom Fortejem. Glavne teme pogovorov z njim so bile trenutne varnostne in splošne razmere na območju delovanja Večnacionalne bojne skupine Zahod ter naloge, ki jih pripadniki opravljajo. Ministrica za obrambo je ob tem izrazila zadovoljstvo, da je sodelovanje med vojaškimi enotami različnih držav v okviru Večnacionalne bojne skupine Zahod na zelo visoki ravni in da učinkovito opravljajo svoje operativne naloge. Sogovornika sta se strinjala, da izboljšano varnostno okolje na Kosovu v zadnjih letih navdaja z realističnim optimizmom glede prihodnosti.

0.0
Zadnja posodobitev: 30. september, 2015
Sorodne Novice: Andreja Katič: Čestitke ob državnem prazniku, dnevu Rudolfa Maistra Andreja Katič: Dan zmage, ko je okupatorska vojska kapitulirala pred slovenskimi partizani Ministrica Katič: "Novela zakona o kazenskem postopku uveljavlja pravno in pravično državo za vse." Kongres SD izvolil novo vodstvo stranke, podpredsednica postala Andreja Katič [NAPOVED] Predstavitev Andreje Katič, Jana Škoberneta in Aleksandre Vasiljević na VTV televiziji Predstavitev Andreje Katič - Cankarjeva ulica, ob 18. uri Predstavitev Andreje Katič - Kardeljev trg, ob 17. uri Predstavitev Andreje Katič in Jana Škoberneta - ploščad ob Kidričevi cesti (nasproti Tržnice) Andreja Katič slavnostna govornica na slovesnosti ob odkritju spominskega obeležja v Šoštanju Predstavitev Andreje Katič - Šalek, ob 18. uri
31. kontingenta Kfor Andreja Katič Kosovo ministrica za obrambo MORS

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen..

19-06-2020
Pozdravljeni! Potrebujete kredit? Na voljo smo vam,…
2-04-2020
Tukaj je analiza cen za razkuževanje večstanovanjskih…
8-03-2018
Zanima me če še je kakšna možnost da vam je ostalo…
5-09-2017
12-01-2017