NOVICE ObO SD Velenje

Obrambna ministrica Andreja Katič nagovorila zbrane ob dnevu Slovenske vojske

0 Komentarji
2233
15-05-2015

Slovenska vojska je letos svoj dan obeležila na letališču Rakičan pri Murski Soboti, kjer je potekala tudi osrednja slovesnost, na kateri je zbrane prvič kot nova obrambna ministrica nagovorila tudi Andreja Katič, kot slavnostni govornik pa je nastopil predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor.

 Med številnimi zbranimi gosti na prireditvi v čast pripadnicam in pripadnikom SV, so bili tudi predsednik SD in podpredsednik vlade mag. Dejan Židan, poslanec Janko Veber in župan Murske Sobote dr. Aleksander Jevšek. 

Dvig-zastave-ob-dnevu-SV

Slovenska vojska svoj dan obeležuje 15. maja, v spomin na ta dan leta 1991, ko so slovenski naborniki vojaški rok začeli služiti izključno v Sloveniji. V 710. učnem centru Teritorialne obrambe v Pekrah pri Mariboru je služilo 120, v 510. učnem centru Teritorialne obrambe na Igu pri Ljubljani pa 180 slovenskih nabornikov. Slovenska vojska je bila sprva naborniška, od leta 2004 pa zgolj profesionalna. Danes šteje 7138 pripadnikov stalne sestave in 1070 pripadnikov pogodbene rezerve. 

Gosti-na-slovesnosti-SV

Predsednik republike Borut Pahor je na slovesnosti izpostavil čvrsto privrženost države mirnemu reševanju sporov in krepitvi mednarodnega miru in varnosti. Ocenjuje, da smo ena najbolj varnih držav na svetu. “Tako naj tudi ostane,” je zbranim v govoru dejal vrhovni poveljnik obrambnih sil Republike Slovenije. Tudi obrambna ministrica Andreja Katič je izpostavila, da si bo prizadevala za ohranitev varnosti domovine. “V svojem mandatu si bom prizadevala, da raven varnosti obdržimo, da dvignemo poslabšano obrambno pripravljenost in da ohranimo stabilnost sil Slovenske vojske, njene enote morajo biti popolnjene ter ustrezno opremljene in usposobljene, za kar je treba zagotoviti zadostne vire, tako kadrovske kot materialne in finančne,” je v nagovoru poudarila Katičeva. Ministrica meni, da je današnja SV predvsem blizu ljudem, kar dokazuje njen visoki ugled med državljankami in državljani. Prizadevala si bo, da bo tako zaupanje ostalo, podpirala pa bo tudi dejavno vključevanje SV v naloge zaščite, reševanja in pomoči prebivalstvu ob naravnih in drugih nesrečah.

Andreja-Katič-ob-dnevu-SV

Celoten nagovor ministrice za obrambo Andreje Katič ob dnevu Slovenske vojske:

“Spoštovani predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil, nekdanji predsednik Republike Slovenije, kolega minister, poslanke in poslanci Državnega zbora, predstavniki diplomatskega zbora, župani slovenskih občin, načelnik Generalštaba Slovenske vojske, veterani vojne za Slovenijo, pripadnice in pripadniki Slovenske vojske! 

V veliko čast mi je, spoštovani pripadnice in pripadniki, da se vam lahko danes, dva dni po tem, ko mi je bila zaupana funkcija ministrice za obrambo Republike Slovenije, predstavim in vas nagovorim ob vašem prazniku. Najprej bi vam rada izrazila priznanje in hvaležnost za vaše odgovorno in predano delo za dobrobit Republike Slovenije ter njenih državljank in državljanov. Hkrati želim ob današnji slavnostni priložnosti tudi orisati cilje, za katere si bom na tem odgovornem položaju prizadevala, da jih dosežemo.

Zavedam se pomembnosti obrambnega področja in teže nalog, ki so pred nami, predvsem pa dejstva, da je Slovenska vojska kot največji del resorja sestavljena iz profesionalnih in prizadevnih pripadnic ter pripadnikov. Ste ljudje, ki vse razsežnosti svojega vojaškega poklica razumete z odgovornostjo in ga ves čas živite kot poslanstvo. Iz spoštovanja do vas in do prispevka, ki ga dajete v obrambne sile Republike Slovenije, ter zato, ker je Slovenski vojski treba zagotoviti stabilnost in možnosti za uspešno opravljanje njenih nalog, vidim kot eno prvih usmeritev iskanje čim bolj ustreznih rešitev za kadrovske izzive.

Prav ob dnevu Slovenske vojske smo lahko in moramo biti še posebno ponosni na Republiko Slovenijo ter na to, da je naša država varna država. V svojem mandatu si bom prizadevala, da raven te varnosti obdržimo, da dvignemo poslabšano obrambno pripravljenost in da ohranimo stabilnost sil Slovenske vojske. Enote Slovenske vojske morajo biti popolnjene ter ustrezno opremljene in usposobljene enote, za kar je treba zagotavljati zadostne vire, tako kadrovske kot materialne in finančne. Skladno z mednarodnimi zavezami, ki smo jih dali, moramo prispevati tudi k skupni obrambi. 

V prvi vrsti pa je Slovenska vojska branik suverenosti in samostojnosti naše domovine, Republike Slovenije. To je skupaj s slovensko Policijo dokazala že v osamosvojitveni vojni, ko je izbojevala svojo prvo ognjeno preizkušnjo. Na logistično pripravo, ki je bila eden izmed najpomembnejših dejavnikov pri zmagovitem zavarovanju politične odločitve o samostojnosti Slovenije, je odločilno vplival projekt Manevrske strukture narodne zaščite, ki je nastal leta 1990 kot posledica zavrnitve ukaza Jugoslovanske ljudske armade po razorožitvi Teritorialne obrambe. To je dragocena dediščina Slovenske vojske, zato bi rada izrazila priznanje in hvaležnost vsem pripadnikom Manevrske strukture narodne zaščite ter veteranom vojne za Slovenijo. Veseli me, da vas je danes veliko z nami tu, v Rakičanu. 

Slovenci smo v svoji zgodovini dokazali, da smo vojaški narod, in sicer že v časih, ko so se naši predniki bojevali v drugih vojskah. Prelomnici, ko smo se v vojaškem boju končno borili za svoje interese in ki sta poleg osamosvojitvene vojne dva izmed treh zgodovinskih temeljev Slovenske vojske, sta boj generala Maistra in njegovih borcev za slovensko severno mejo ter slovenski narodnoosvobodilni partizanski boj v drugi svetovni vojni. Slednji nas je v sodelovanju z zavezniki z zmago nad fašizmom in nacizmom popeljal v svobodo, s čimer je bil narejen tudi pomemben korak k poznejšemu oblikovanju samostojne in suverene državnosti. Ti trije prelomni vojaškozgodovinski dogodki nas utrjujejo v naši narodni samozavesti. Govorijo nam o tem, da smo se Slovenci na bojnem polju borili za svoje interese, za ohranitev svoje narodne identitete, za svobodo in suverenost, torej za preživetje in prihodnost svojega naroda. 

Tudi današnja Slovenska vojska je predvsem blizu ljudem. To med drugim dokazuje vaš visoki ugled, ki ga uživate med državljankami in državljani Republike Slovenije. V okviru svojih pristojnosti si bom prizadevala za to, da bo zaupanje ljudi tako visoko tudi ostalo. Z zavedanjem, da danes našo varnost precej ogrožajo naravne in druge nesreče, bom podpirala dejavno vključevanje Slovenske vojske v naloge zaščite, reševanja in pomoči prebivalstvu ob takih nesrečah. Priložnost, ko lahko državljanke in državljani še posebej začutijo, da je Slovenska vojska nepogrešljiv del naše družbe in da živi z njimi, so tudi tradicionalni dnevi odprtih vrat vojašnic Slovenske vojske, zato tudi sama iskreno vabim k obisku.

Spoštovani pripadnice in pripadniki Slovenske vojske, čestitam vam ob dnevu Slovenske vojske. Zahvaljujem se vam vašo profesionalnost in predanost, ki ju kažete pri služenju domovini. Vse dobro želim še posebej tudi vsem pripadnicam in pripadnikom Slovenske vojske, ki opravljate naloge v mednarodnih operacijah in na misijah. Ob bližnjem dnevu veteranov iskreno čestitam vsem veteranom vojne za Slovenijo ter pripadnikom Manevrske strukture narodne zaščite ob 25. obletnici tega pomembnega državotvornega projekta.

Vsem vam, pa tudi vsem državljankam in državljanom želim, da čim lepše preživite današnji praznik. Naj živi Slovenska vojska!

0.0
Zadnja posodobitev: 21. avgust, 2015
Sorodne Novice: Andreja Katič: Čestitke ob državnem prazniku, dnevu Rudolfa Maistra Stand up večer ob dnevu žena Iskrene čestitke ob dnevu državnosti! Andreja Katič: Dan zmage, ko je okupatorska vojska kapitulirala pred slovenskimi partizani Čestitke ob državnem prazniku - dnevu upora proti okupatorju! Ob dnevu upora proti okupatorju bomo k spomenikom v spomnin na borce položili vence Stand up večer ob dnevu žena: Gašper Bergant & Sašo Stare Le DA pomeni DA - pogovorni večer Ženskega foruma SD SAŠA ob mednarodnem dnevu boja proti nasilju Ministrica Katič: "Novela zakona o kazenskem postopku uveljavlja pravno in pravično državo za vse." Čestitke ob dnevu žena!
Andreja Katič obrambna ministrica SD slovenska vojska

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen..

19-06-2020
Pozdravljeni! Potrebujete kredit? Na voljo smo vam,…
2-04-2020
Tukaj je analiza cen za razkuževanje večstanovanjskih…
8-03-2018
Zanima me če še je kakšna možnost da vam je ostalo…
5-09-2017
12-01-2017