NOVICE ObO SD Velenje

Pričakujemo, da bo Ustavno sodišče ugodilo naši zahtevi glede ustavne presoje

0 Komentarji
1069
22-12-2014

Pričakujemo, da bo Ustavno sodišče ugodilo naši zahtevi glede ustavne presoje členov zakona OBMP in omogočilo pravice vsem ženskam.”

“Socialni demokrati, ki smo skupaj s podpisi poslancev SMC, DeSUS, ZL in ZaAB vložili zahtevo za oceno ustavnosti osmih členov zakona o zdravljenju neplodnosti (OBMP), pričakujemo, da bo Ustavno sodišče razsodilo, da je zakon v nasprotju z ustavo,” je na današnji novinarski konferenci povedala nekdanja poslanka SD dr. Andreja Črnak Meglič. Poslanka SD Andreja Katič ob tem izpostavlja, “da je žalostno, da se v 21. stoletju omejuje želja po uresničitvi pravice do otroka, ki je zapisana v ustavi.”

Kot je na novinarski konferenci pojasnila poslanka SD in podpredsednica DZ Andreja Katič, je šla omenjena pobuda na ustavno sodišče že drugič. Skupina 38 poslancev iz vrst SD, PS, DeSUS in DL je namreč podobno storila že marca lani, a je ustavno sodišče pobudo zavrglo, saj je vmes podpisnikom zaradi volitev prenehal poslanski mandat. “Zaradi nove sestave državnega zbora moramo pobudo ponovno vložiti,” je dejala poslanka SD. Ob tem je izrazila veselje, ker so zdaj k tej zahtevi pristopile skoraj vse stranke, saj je pobudo podpisalo kar 61 poslancev iz vrst strank SD, SMC, DeSUS, ZL in ZaAB.

V SD po navedbah Katičeve menijo, da zakon o zdravljenju neplodnosti in postopkih oploditve z biomedicinsko pomočjo krši ustavo, saj je osem členov v neskladju s 55. členom ustave, ki govori o svobodnem odločanju o rojstvih svojih otrok in določa, da država zagotavlja možnosti za uresničevanje te svoboščine. Zakon je po mnenju pobudnikov prav tako neskladen s 14. členom ustave, ki govori o enakosti pred zakonom, in 34. členom ustave, ki določa, da ima vsakdo pravico do osebnega dostojanstva in varnosti. “Žalostno je, da ob vstopu v leto 2015, ko smo že krepko zakorakali v novo tisočletje, govorimo o temah, ki sodijo v mračne dni prejšnjega tisočletja. Žalostno je tudi to, da smo ženske to pravico v preteklosti že imele,” je poudarila Katičeva.

Že leta 1977 je zakon določal, da imajo pravico do umetne oploditve vse polnoletne, zdrave in razsodne ženske v starostnem obdobju, primernem za rojevanje. “To pravico nam je vzel zakon iz leta 2000, krivico pa smo hoteli popraviti z novim zakonom, ki pa je bil na referendumu žal zavrnjen,” je izpostavila in dodala, da si to pravico zdaj poskušajo pridobiti preko ustavnega sodišča. Nekdanja poslanka dr. Andreja Črnak Meglič je ob tem dodala, da sta zato s kolegico mag. Majdo Potrata vztrajali, da se v spremembo 81. člena ustave zapiše, da o človekovih pravicah ni mogoče izvajati referenduma. Odločitev pričakujejo v razumnem roku.

Celotno novinarsko konferenco SD si lahko ogledate v videoposnetku:

Andreja Katič in dr. Andreja Črnak Meglič o zahtevi za ustavno presojo Zakona OBMP 22-012-2014 from Socialni demokrati on Vimeo.

0.0
Zadnja posodobitev: 08. januar, 2015
Sorodne Novice: RECIMO STOP NASILJU NAD ŽENSKAMI! Najpogostejša vprašanja državljanov in odgovori ministrstva glede odloka o prepovedi gibanja Le DA pomeni DA - pogovorni večer Ženskega foruma SD SAŠA ob mednarodnem dnevu boja proti nasilju Obrambna ministrica Katič s pojasnili glede obravnave predloga zakona o obrambi v DZ Posvet Nisi sama na temo nasilja nad ženskami Svet MO Velenje sprejel sklepe glede vzpostavitve izpostave Azilnega doma na območju Velenja Poslanec Jan Škoberne s pobudo glede zagotovitve dokončanja študija študentom predbolonj. programov Poslanska pobuda Andreje Katič v zvezi s podporo vsebinam medijev v boju proti nasilju nad ženskami Stališče Socialnih demokratov glede novele zakona o Zakonski zvezi in družinskih razmerjih (ZZDR) Med našimi krajani v KS Gorica
Andreja Katič
19-06-2020
Pozdravljeni! Potrebujete kredit? Na voljo smo vam,…
2-04-2020
Tukaj je analiza cen za razkuževanje večstanovanjskih…
8-03-2018
Zanima me če še je kakšna možnost da vam je ostalo…
5-09-2017
12-01-2017