NOVICE ObO SD Velenje

Socialni demokrati v Novem Sadu o migrantski krizi in zaščiti ranljivih skupin migrantov

0 Komentarji
1395
29-10-2015

V ponedeljek, 26. oktobra 2015, so v Novem Sadu v organizaciji Inštituta Friedrich Ebert in Centra za politično izobraževanje Srbije pripravili 2. Forum politike za enakost spolov, na katerem je tekla debata o pereči temi migrantske krize, vlogi žensk v tej krizi in pomembnosti zaščite ranljivih skupin migrantov. 

V okviru projekta je potekala tudi okrogla miza z naslovom  »Žene u izbeglištvu – Srbija, tranzitna zemlja«. Velenje je kot predstavnica Ženskega foruma SD Velenje predstavljala svetnica iz vrst Socialnih demokratov Velenje Aleksandra Vasiljević.

FB_IMG_1446053968739

Aleksandra je Velenje predstavila kot primer dobre prakse v soočanju s težavami, ki jih je prinesla humanitarna kriza. Smo multikulturno, multinacionalno mesto in mesto solidarnosti, ki se ne boji različnosti. To se kaže tudi v odzivu našega župana Bojana Kontiča, ki je prvi v državi javno ponudil prebivališče beguncem. V svoji predstavitvi je Aleksandra predstavila tudi delo SD, Ženskega Foruma, Sveta za socialna vprašanja in Mladega Foruma SD v Velenju ter aktivnosti, ki zadevajo humanitarno krizo, na lokalnem pa tudi državnem nivoju.

Okrogle mize so se udeležile predstavnice in predstavniki raznih institucij, civilnega sektorja Srbije in predstavnice ženske politike iz Makedonije, Hrvaške in Slovenije, ter podpredsednik  Vlade avtonomne pokrajine Vojvodine, gospod Miroslav Vasin. Daša Šašič šilović, predstavnica CEE Network for Gender Issues, je poudarila, da je pomembna dobra komunikacija med Hrvaško in Slovenijo, ter da je za reševanje te krize potreben dialog.

FB_IMG_1446053979508

Nedaleč od Novega Sada, kjer je potekala razprava o tem kako pomembna je zaščita žensk in otrok, ter kako pomembna je humanizacija migrantov, pa je bila postavljena bodeča žica, ki je migrantom onemogočala prehod v Srbijo. Prav iz tega razloga so se poudarile ključne slabosti današnje družbe, ki zaradi pomanjkanja strpnosti in solidarnosti, ter ne sprejemanja drugačnosti zavračajo ljudi, ki si želijo boljših pogojev za življenje. Zaradi medijskega (neobjektivnega) prikazovanja (zlasti v Srbiji) stanja migrantov je otežena socialna integracija. Velik vpliv na obnašanje državljanov do migrantov imajo vsekakor mediji, ki bi lahko z objektivnimi in realnimi informacijami bistveno prispevali k večji stopnji solidarnosti. Pa vendar, ni vse tako črno. Ker se je Srbija v 90 letih soočala z ljudmi, ki so bežali od vojne, so toliko bolj zmožni pokazati sočutje in skrb za begunce, ki iščejo topel in varen dom pod soncem. Poleg materialne pomoči, se je v osrednjo temo pogovora postavila socialna integracija in humanizacija migrantov, ki je nemalokrat bolj pomembna od samega razdeljevanja hrane in oblačil. Ne samo topla oblačila, streha nad glavo in hrana, topla beseda in pogovor sta tisti, ki pogrejeta vsako človeško srce.

Na srečanje je bila izpostavljena tudi vloga ženske, kot matične celice, ki družino v takšnih pogojih drži skupaj. Svoje izkušnje o tem, kako so ženske obravnavane s strani moških in katere nevarnosti jim pretijo na poti, so z nami delili člani humanitarnega društva iz Beograda, ki so opozorili na prostitucijo, v katero so ženske prisiljene, z namenom, da bi zaščitile obstoj družine. Otrokom preti še večja nevarnost ugrabitve od tistih, ki želijo izrabiti priložnost za hitrejše prečkanje meja. Mnogo žensk in otrok izgubi svojo identiteto, kar pa bistveno vpliva na razvoj travm pri omenjenih ogroženih skupinah.

Migrantska kriza ni le begunska kriza, je politična in finančna kriza, ki bistveno vpliva na stanje znotraj posamezne države. Zato je izredno pomembno dobro sodelovanje in pozitivna komunikacija med tranzitnimi državami, ter poenoten in sistematičen način reševanja krize.

 Aleksandra Vasiljevič

0.0
Zadnja posodobitev: 26. oktober, 2016
Sorodne Novice: Tanja Fajon in Socialni demokrati prihajamo v Velenje Evropska poslanka in voditeljica Socialnih demokratov Tanja Fajon na obisku v Velenju Svetniška skupina SD Velenje podpira oprostitev plačila najemnin za nepremičnine v lasti MOV Socialni demokrati Velenje podpiramo ukrepe za pomoč gospodarstvu v Mestni občini Velenje Socialni demokrati pomagamo starejšim in pomoči potrebnim pri preskrbi z najnujnejšimi potrebščinami Svetnica Breda Kolar se je pridružila Socialnim demokratom Kongres, kot ga še ni bilo oz. 12. Kongres Socialnih demokratov v Velenju 12. Kongres Socialnih demokratov v Velenju Pogledi svetniške skupine SD Velenje na dogajanje v Mestni občini Velenje, september 2019 Socialni demokrati Velenje se bomo pridružili čistilni akciji Mestne občine Velenje
Aleksandra Vasiljevič migrantska kriza Novi Sad Socialni demokrati VELENJE ženski forum SD Velenje

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen..

19-06-2020
Pozdravljeni! Potrebujete kredit? Na voljo smo vam,…
2-04-2020
Tukaj je analiza cen za razkuževanje večstanovanjskih…
8-03-2018
Zanima me če še je kakšna možnost da vam je ostalo…
5-09-2017
12-01-2017