NOVICE ObO SD Velenje

Socialni demokrati v Novem Sadu o migrantski krizi in zaščiti ranljivih skupin migrantov

0 Komentarji
1073
29-10-2015

V ponedeljek, 26. oktobra 2015, so v Novem Sadu v organizaciji Inštituta Friedrich Ebert in Centra za politično izobraževanje Srbije pripravili 2. Forum politike za enakost spolov, na katerem je tekla debata o pereči temi migrantske krize, vlogi žensk v tej krizi in pomembnosti zaščite ranljivih skupin migrantov. 

V okviru projekta je potekala tudi okrogla miza z naslovom  »Žene u izbeglištvu – Srbija, tranzitna zemlja«. Velenje je kot predstavnica Ženskega foruma SD Velenje predstavljala svetnica iz vrst Socialnih demokratov Velenje Aleksandra Vasiljević.

FB_IMG_1446053968739

Aleksandra je Velenje predstavila kot primer dobre prakse v soočanju s težavami, ki jih je prinesla humanitarna kriza. Smo multikulturno, multinacionalno mesto in mesto solidarnosti, ki se ne boji različnosti. To se kaže tudi v odzivu našega župana Bojana Kontiča, ki je prvi v državi javno ponudil prebivališče beguncem. V svoji predstavitvi je Aleksandra predstavila tudi delo SD, Ženskega Foruma, Sveta za socialna vprašanja in Mladega Foruma SD v Velenju ter aktivnosti, ki zadevajo humanitarno krizo, na lokalnem pa tudi državnem nivoju.

Okrogle mize so se udeležile predstavnice in predstavniki raznih institucij, civilnega sektorja Srbije in predstavnice ženske politike iz Makedonije, Hrvaške in Slovenije, ter podpredsednik  Vlade avtonomne pokrajine Vojvodine, gospod Miroslav Vasin. Daša Šašič šilović, predstavnica CEE Network for Gender Issues, je poudarila, da je pomembna dobra komunikacija med Hrvaško in Slovenijo, ter da je za reševanje te krize potreben dialog.

FB_IMG_1446053979508

Nedaleč od Novega Sada, kjer je potekala razprava o tem kako pomembna je zaščita žensk in otrok, ter kako pomembna je humanizacija migrantov, pa je bila postavljena bodeča žica, ki je migrantom onemogočala prehod v Srbijo. Prav iz tega razloga so se poudarile ključne slabosti današnje družbe, ki zaradi pomanjkanja strpnosti in solidarnosti, ter ne sprejemanja drugačnosti zavračajo ljudi, ki si želijo boljših pogojev za življenje. Zaradi medijskega (neobjektivnega) prikazovanja (zlasti v Srbiji) stanja migrantov je otežena socialna integracija. Velik vpliv na obnašanje državljanov do migrantov imajo vsekakor mediji, ki bi lahko z objektivnimi in realnimi informacijami bistveno prispevali k večji stopnji solidarnosti. Pa vendar, ni vse tako črno. Ker se je Srbija v 90 letih soočala z ljudmi, ki so bežali od vojne, so toliko bolj zmožni pokazati sočutje in skrb za begunce, ki iščejo topel in varen dom pod soncem. Poleg materialne pomoči, se je v osrednjo temo pogovora postavila socialna integracija in humanizacija migrantov, ki je nemalokrat bolj pomembna od samega razdeljevanja hrane in oblačil. Ne samo topla oblačila, streha nad glavo in hrana, topla beseda in pogovor sta tisti, ki pogrejeta vsako človeško srce.

Na srečanje je bila izpostavljena tudi vloga ženske, kot matične celice, ki družino v takšnih pogojih drži skupaj. Svoje izkušnje o tem, kako so ženske obravnavane s strani moških in katere nevarnosti jim pretijo na poti, so z nami delili člani humanitarnega društva iz Beograda, ki so opozorili na prostitucijo, v katero so ženske prisiljene, z namenom, da bi zaščitile obstoj družine. Otrokom preti še večja nevarnost ugrabitve od tistih, ki želijo izrabiti priložnost za hitrejše prečkanje meja. Mnogo žensk in otrok izgubi svojo identiteto, kar pa bistveno vpliva na razvoj travm pri omenjenih ogroženih skupinah.

Migrantska kriza ni le begunska kriza, je politična in finančna kriza, ki bistveno vpliva na stanje znotraj posamezne države. Zato je izredno pomembno dobro sodelovanje in pozitivna komunikacija med tranzitnimi državami, ter poenoten in sistematičen način reševanja krize.

 Aleksandra Vasiljevič

0.0
Zadnja posodobitev: sreda, 26. oktober 2016, 08:57
Sorodne Novice: Vprašanja in pobude svetniške skupine SD Velenje na 3. seji Sveta Mestne občine Velenje Tradicionalna predstava Socialnih demokratov Velenje ob dnevu žena Prednovoletno srečanje Socialnih demokratov Velenje V Mozirju in Šoštanju že znana kandidata Socialnih demokratov za župana oz. županjo Najava kandidature Socialnih demokratov Šoštanj Čistilni akciji Mestne občine Velenje se bomo pridružili tudi Socialni demokrati Velenje Tudi Socialni demokrati Velenje podprli akcijo Mladinske iniciative za 3. razvojno os Članstvo Socialnih demokratov podprlo vstop stranke v levosredinsko koaliciJo Dan stranke in zaključni shod Socialnih demokratov v Ljubljani Tradicionalni pohod Socialnih demokratov na Goro Oljko
Socialni demokrati VELENJE Novi Sad migrantska kriza ženski forum SD Velenje Aleksandra Vasiljevič

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen..

8-03-2018
Zanima me če še je kakšna možnost da vam je ostalo…
5-09-2017
12-01-2017
18-01-2016
Pozdrav, mene bi pa zanimalo kje je mogoče videti…