Občinska organizacija SD Velenje Mestna občina Velenje

Hitri kontakt

Območna organizacija Socialnih demokratov Velenje
03/ 587 14 13
03/ 587 14 06
info(at)sd-velenje.si

Socialni demokrati

Socialni demokrati
SD SAŠA
OO SD Šoštanj
OO SD Šmartno ob Paki
OO SD Mozirje
OO SD Nazarje
OO SD Ljubno ob Savinji

Evropski socialdemokrati

Stranka evropskih socialdemokratov....
VSTOPI

Socialists & Democrats

Skupina naprednega zavezništva socialistov in demokratov v evropskem parlamentu....
VSTOPI

NOVICE ObO SD Velenje

Svet MO Velenje sprejel sklepe glede vzpostavitve izpostave Azilnega doma na območju Velenja

0 Komentarji
223
29 nov 2016

Svetnice in svetniki so na današnji 17. seji Sveta Mestne občine Velenje obravnavali tematiko vezano na vzpostavitev izpostave Azilnega doma na območju Velenja in sprejeli predlog sklepa.

Župan Mestne občine Velenje Bojan Kontič je uvodoma predstavil potek dogajanj. Ministrstvo za notranje zadeve Republike Slovenije je Mestno občino Velenje z dopisom z dne 17. novembra obvestilo, da so se pričeli pogovarjati z lastnikom objekta bivšega Vegradovega samskega doma (poslovno stanovanjska zgradba št. 1504 na parceli 1719/9, k.o. Velenje) o najemu za vzpostavitev azilnega doma. Dopis smo 18. novembra posredovali vsem svetnikom Sveta Mestne občine Velenje in predsedniku Krajevne skupnosti Stara vas Matjažu Zupancu. V ponedeljek, 21. novembra, smo s sporočilom za javnost o nameri ministrstva obvestili tudi občane in na pobudo župana Mestne občine Velenje Bojana Kontiča razširili dnevni red 17. seje Sveta Mestne občine Velenje.

V nadaljevanju seje je državni sekretar Ministrstva za notranje zadeve Republike Slovenije Boštjan Šefic predstavil problematiko in ukrepe, ki jih moramo v Sloveniji sprejeti, da bomo lahko obvladali imigrantsko situacijo.

Ministrstvo za notranje zadeve Republike Slovenije je po zakonu zadolženo odgovorno in dolžno skrbeti za red in varnost v državi ter za ustrezne nastanitve migrantov. V preteklem letu smo se uspešno soočali z begunsko problematiko. Trenutno pa obstaja veliko tveganje, da bomo v Sloveniji imeli več ilegalnih migracij in posledično več prosilcev za mednarodno zaščito, katerim smo dolžni zagotoviti primerne pogoje za bivanje.

Državni sekretar je poudaril, da Slovenija ima trenutno dovolj kapacitet za naselitev prosilcev za mednarodno zaščito. Zaradi možnosti krepitve ilegalnih migracij in s tem tudi prosilcev za mednarodno zaščito, ministrstvo išče dodatne nastanitve kapacitete, ki bi omogočile nemoteno obravnavo migrantov. Slovenija še vedno ni ciljna država migrantov, ki v velikem številu, po začetnem postopku mednarodne zaščite, zapustijo Slovenijo ali prekinejo postopek.

Država svojih kapacitet nima, razen v Logatcu in manjših objektov, ki so v slabem stanju. Zato je ministrstvo že lani občine in zasebnike pozvalo, da ponudijo morebitne nastanitvene kapacitete. Iz Velenja so dobili eno ponudb, ki pa v tistem času ni bila primerna.

Zaradi priprav in možnih povečanih ilegalnih migracij je bila ponovno dana ponudba za uporabo objekta v Stari vasi, ki bi ga ministrstvo uporabilo le takrat, ko bi vse druge razpoložljive kapacitete napolnili.

Državni sekretar Ministrstva za notranje zadeve Republike Slovenije Boštjan Šefic je tudi povedal, da nastanitev poteka postopoma in da v izpostavah Azilnega doma osebe ostanejo le za čas postopka presoje oziroma podeljevanja mednarodne zaščite, ki v povprečju traja do 110 dni. Izpostavil je, da so izkušnje z migranti v Logatcu izjemno dobre. Ni bilo večjih incidentov, nemirov oziroma kaznivih dejanj. Poudaril je pomembnost načrtnega dela z migranti, nudenja psihosocialne pomoči in aktivnega sodelovanja z lokalno skupnostjo.

Ob koncu razprave je državni sekretar še povedal, da ni prav, da migrante enačimo s teroristi in je škodljivo, da ljudi že vnaprej obsodimo. Na ministrstvu za notranje zadeve bodo še naprej spodbujali obojestransko komunikacijo in sprejemali razumne predloge. Z izpostavami Azilnega doma občine nimajo nobenih obveznosti, zaželeno pa je, da lokalna skupnost čimbolj sodeluje v procesu integracije, saj je potem le-ta še bolj uspešna. Vse prosilce za mednarodno zaščito predhodno podrobno preverijo in pripravijo ustrezen varnostni načrt, saj je varnost občanov na prvem mestu. Zagotovil je, da varnostne službe opravljajo svoje delo in da bo tako tudi v Velenju, v kolikor se bo vzpostavil azilni dom, saj končna odločitev še ni bila sprejeta.

Sprejeti sklepi se nahajajo v priponki!
0.0
Zadnja posodobitev: ponedeljek 05 december 2016 13:02
Sorodne Novice: Svetniška skupina SD Velenje obiskala Krajevno skupnost Bevče Obrambna ministrica Katič s pojasnili glede obravnave predloga zakona o obrambi v DZ Posvet Nisi sama na temo nasilja nad ženskami 23. seja Sveta Mestne občine Velenje Socialni demokrati Velenje za strpnost in sožitje Zbor članstva Občinskih organizacij SD Velenje, Šoštanj in Šmartno ob Paki Svetniki sprejeli Sklepe o zagotavljanju upravičene cene toplotne energije za Šaleško dolino Svetniška skupina SD Velenje podala predlog za sklic izredne seje Sveta MOV 9. seja predsedstva Občinske organizacije SD Velenje in 5. seja Območne organizacije SD SAŠA Ministristvo županu Bojanu Kontiču zagotavlja, da bo spoštovalo sprejete sklepe Sveta MO Velenje
bojan kontič VELENJE Seja Sveta Mestne občine Velenje vzpostavitev Azilnega doma

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen..


Naroči se na brezplačne e-novice!

Ko se naročite na e-novice SD Velenje, boste ekskluzivno prejeli informacije iz našega okolja in Državnega zbora RS, poslanca Jana Škoberneta, skozi celo leto.

Potrjujem