NOVICE ObO SD Velenje

Svet MO Velenje sprejel sklepe glede vzpostavitve izpostave Azilnega doma na območju Velenja

0 Komentarji
548
29-11-2016

Svetnice in svetniki so na današnji 17. seji Sveta Mestne občine Velenje obravnavali tematiko vezano na vzpostavitev izpostave Azilnega doma na območju Velenja in sprejeli predlog sklepa.

Župan Mestne občine Velenje Bojan Kontič je uvodoma predstavil potek dogajanj. Ministrstvo za notranje zadeve Republike Slovenije je Mestno občino Velenje z dopisom z dne 17. novembra obvestilo, da so se pričeli pogovarjati z lastnikom objekta bivšega Vegradovega samskega doma (poslovno stanovanjska zgradba št. 1504 na parceli 1719/9, k.o. Velenje) o najemu za vzpostavitev azilnega doma. Dopis smo 18. novembra posredovali vsem svetnikom Sveta Mestne občine Velenje in predsedniku Krajevne skupnosti Stara vas Matjažu Zupancu. V ponedeljek, 21. novembra, smo s sporočilom za javnost o nameri ministrstva obvestili tudi občane in na pobudo župana Mestne občine Velenje Bojana Kontiča razširili dnevni red 17. seje Sveta Mestne občine Velenje.

V nadaljevanju seje je državni sekretar Ministrstva za notranje zadeve Republike Slovenije Boštjan Šefic predstavil problematiko in ukrepe, ki jih moramo v Sloveniji sprejeti, da bomo lahko obvladali imigrantsko situacijo.

Ministrstvo za notranje zadeve Republike Slovenije je po zakonu zadolženo odgovorno in dolžno skrbeti za red in varnost v državi ter za ustrezne nastanitve migrantov. V preteklem letu smo se uspešno soočali z begunsko problematiko. Trenutno pa obstaja veliko tveganje, da bomo v Sloveniji imeli več ilegalnih migracij in posledično več prosilcev za mednarodno zaščito, katerim smo dolžni zagotoviti primerne pogoje za bivanje.

Državni sekretar je poudaril, da Slovenija ima trenutno dovolj kapacitet za naselitev prosilcev za mednarodno zaščito. Zaradi možnosti krepitve ilegalnih migracij in s tem tudi prosilcev za mednarodno zaščito, ministrstvo išče dodatne nastanitve kapacitete, ki bi omogočile nemoteno obravnavo migrantov. Slovenija še vedno ni ciljna država migrantov, ki v velikem številu, po začetnem postopku mednarodne zaščite, zapustijo Slovenijo ali prekinejo postopek.

Država svojih kapacitet nima, razen v Logatcu in manjših objektov, ki so v slabem stanju. Zato je ministrstvo že lani občine in zasebnike pozvalo, da ponudijo morebitne nastanitvene kapacitete. Iz Velenja so dobili eno ponudb, ki pa v tistem času ni bila primerna.

Zaradi priprav in možnih povečanih ilegalnih migracij je bila ponovno dana ponudba za uporabo objekta v Stari vasi, ki bi ga ministrstvo uporabilo le takrat, ko bi vse druge razpoložljive kapacitete napolnili.

Državni sekretar Ministrstva za notranje zadeve Republike Slovenije Boštjan Šefic je tudi povedal, da nastanitev poteka postopoma in da v izpostavah Azilnega doma osebe ostanejo le za čas postopka presoje oziroma podeljevanja mednarodne zaščite, ki v povprečju traja do 110 dni. Izpostavil je, da so izkušnje z migranti v Logatcu izjemno dobre. Ni bilo večjih incidentov, nemirov oziroma kaznivih dejanj. Poudaril je pomembnost načrtnega dela z migranti, nudenja psihosocialne pomoči in aktivnega sodelovanja z lokalno skupnostjo.

Ob koncu razprave je državni sekretar še povedal, da ni prav, da migrante enačimo s teroristi in je škodljivo, da ljudi že vnaprej obsodimo. Na ministrstvu za notranje zadeve bodo še naprej spodbujali obojestransko komunikacijo in sprejemali razumne predloge. Z izpostavami Azilnega doma občine nimajo nobenih obveznosti, zaželeno pa je, da lokalna skupnost čimbolj sodeluje v procesu integracije, saj je potem le-ta še bolj uspešna. Vse prosilce za mednarodno zaščito predhodno podrobno preverijo in pripravijo ustrezen varnostni načrt, saj je varnost občanov na prvem mestu. Zagotovil je, da varnostne službe opravljajo svoje delo in da bo tako tudi v Velenju, v kolikor se bo vzpostavil azilni dom, saj končna odločitev še ni bila sprejeta.

Sprejeti sklepi se nahajajo v priponki!
0.0
Zadnja posodobitev: ponedeljek, 05. december 2016, 13:02
Sorodne Novice: Pogledi svetniške skupine SD Velenje na dogajanje v Mestni občini Velenje, september 2019 Srečno, Velenje! Socialni demokrati Velenje se bomo pridružili čistilni akciji Mestne občine Velenje Svetniško vprašanje v zvezi s preplastitvijo ceste na relaciji Jurko-Podpečan Odgovor na pisni pobudi svetnika dr. Adnana Glotića na 5. seji Sveta Mestne občine Velenje Odgovor na pisno pobudo svetnice Anite Lemež Kljajič na 4. seji Sveta Mestne občine Velenje Vprašanja in pobude svetniške skupine SD Velenje na 3. seji Sveta Mestne občine Velenje Velenje obiskal dr. Aleksander Jevšek, kandidat SD na EU volitvah Župan Mestne občine Velenje Bojan Kontič odsoten zaradi zdravstvenih razlogov Novo vodstvo Občinske organizacije SD Velenje in Območne organizacije SD SAŠA
bojan kontič VELENJE Seja Sveta Mestne občine Velenje vzpostavitev Azilnega doma

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen..

8-03-2018
Zanima me če še je kakšna možnost da vam je ostalo…
5-09-2017
12-01-2017
18-01-2016
Pozdrav, mene bi pa zanimalo kje je mogoče videti…