NOVICE ObO SD Velenje

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer na obisku pri obrambni ministrici Andreji Katič

0 Komentarji
2263
4-11-2015

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je obiskala ministrico za obrambo Andrejo Katič. Med obiskom sta govorili o različnih temah, ki se dotikajo pravic zaposlenih v obrambnem sistemu. Med drugim tudi o spoštovanju osebnega dostojanstva ter problematike s področja zagotavljanja pravic posameznikov v obrambnem resorju. Posebej sta spregovorili tudi o pomoči pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske pri oskrbi beguncev in migrantov.

Ministrica Andreja Katič je predstavila organiziranost in delovanje Ministrstva za obrambo, kadrovsko sestavo in v okviru tega tudi razmerje med spoloma. Predstavila je tudi sodelovanje med vodstvom ministrstva in štirimi reprezentativnimi sindikati, ki je po besedah ministrice dobro in tudi utečeno, saj poteka reden sindikalni dialog. Zanj je zadolžen državni sekretar mag. Miloš Bizjak, po potrebi pa se vanj vključuje tudi ministrica. Ministrica je glede problematike reševanja kolektivnih sporov, ki jih rešujejo sodišča, povedala, da bo ministrstvo ravnalo skladno s sodbami.

Delegacija-MORS-z-varuhunjo

Ministrica Katič je ob tej priložnosti varuhinjo povabila tudi na zaznamovanje obletnice sprejema resolucije Varnostnega sveta OZN št. 1325 – ženske, mir in varnost, ki jo MORS pripravil 25. novembra, prosila pa jo je tudi za predavanje o stanju človekovih pravic v Republiki Sloveniji in pomenu varovanja človekovega dostojanstva. Varuhinja se je za povabilo zahvalila in povedala, da se bo obeh dogodkov z veseljem udeležila.

Varuhinja je izpostavila nekaj področij, ki jih je do zdaj obravnavala, pri čemer je izpostavila problematiko plač zaposlenih v Slovenski vojski in opremljenost pripadnikov, zanimalo jo je tudi, kako se rešujejo primeri prijav mobinga na delovnem mestu ter kako je urejen sistem izobraževanja, kako je urejeno področje  obrambnih inšpekcij in sistem aktov poveljevanja v primerih, ko ti posežejo tudi na delovnopravno področje. Ministrica s sodelavci je varuhinji vse to pojasnila. Kot je tudi poudarila varuhinja, v zadnjem času niso prejeli pobud, ki bi odpirale nova vprašanja na njihovem področju. 
 
Ministrica in varuhinja sta govorili tudi o oskrbi beguncev in migrantov, še posebej je varuhinjo zanimal novosprejeti 37.a člen Zakona o obrambi, predvsem z vidika dodatnih pooblastil, ki bi jih lahko dobili pripadniki Slovenske vojske pri pomoči Policiji v okviru širšega varovanja državne meje. Ministrica je povedala, da je pri uveljavitvi tega člena zakonodajalec predvidel ustrezne varovalke tako glede uporabe pooblastil kot tudi časovno omejitev njihove uporabe.

Varuhinja je ob tem tudi pohvalila delo tako policistov kot tudi vojakov, Civilne zaščite in humanitarnih organizacij s številnimi prostovoljci na terenu, o čemer se je prepričala tudi med svojim obiskom sprejemnega centra v Rigoncah in Brežicah. V okviru obiska na Ministrstvu za obrambo je varuhinja prvič obiskala tudi Obveščevalno-varnostno službo, kjer se je seznanila z njenim delom.

0.0
Zadnja posodobitev: -/-
Sorodne Novice: Andreja Katič: Čestitke ob državnem prazniku, dnevu Rudolfa Maistra Evropska poslanka in voditeljica Socialnih demokratov Tanja Fajon na obisku v Velenju Svet za gospodarstvo SD Velenje opozarja na pravice delavcev ob prenehanju delovnega razmerja Andreja Katič: Dan zmage, ko je okupatorska vojska kapitulirala pred slovenskimi partizani Kandidat za evropskega poslanca dr. Aleksander Jevšek na obisku v Velenju Ministrica Katič: "Novela zakona o kazenskem postopku uveljavlja pravno in pravično državo za vse." Kongres SD izvolil novo vodstvo stranke, podpredsednica postala Andreja Katič Ženski forum SD SAŠA z gostjama o enakosti spolov, pravicah žensk ... [NAPOVED] Predstavitev Andreje Katič, Jana Škoberneta in Aleksandre Vasiljević na VTV televiziji Predstavitev Andreje Katič - Cankarjeva ulica, ob 18. uri
Andreja Katič begunci ministrica za obrambo MORS varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen..

19-06-2020
Pozdravljeni! Potrebujete kredit? Na voljo smo vam,…
2-04-2020
Tukaj je analiza cen za razkuževanje večstanovanjskih…
8-03-2018
Zanima me če še je kakšna možnost da vam je ostalo…
5-09-2017
12-01-2017